Et tungt slag mot Bush

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I. Lewis «Scooter » Libby ble tirsdag morgen amerikansk tid, kjent skyldig i mened og for å ha løyet både for en storjury som i USA er et etterforskningsorgan, og for å ha løyet for etterforskere fra FBI. Lovens maksimum for en slik forbrytelse er 30 år i fengsel, men som førstegangsforbryter vil Libby få en langt mildere straff når straffeutmål-ingen kommer den 5. juni i år. Trolig mellom to og tre år. Men en anke er allerede varslet, og saken kommer til å versere både i politiske organer og i domstolene i det som er igjen av president George W. Bushs regjeringstid.

Libby er den høyest rangerte politiske embetsperson som er dømt i USA siden Iran-Contras-affæren. Fallet er enormt for en som har vært en av USAs mektigste menn. Og dommen rammer administrasjonen til president George W. Bush med full tyngde siden den egentlig handler om forspillet til invasjonen i Irak, og om hvordan presidenten og hans medarbeidere vridde og vred på etterretningsmaterialet for å finne en begrunnelse for å gå til en krig som de selv hadde valgt.

Spørsmålene som henger igjen etter bevisførselen i saken, retter seg framfor noen mot visepresident Dick Cheney. Libby var Cheneys Cheney gjennom alle år. Juryens kjennelse gjelder det som ble sagt og gjort under dekkoperasjonen for å skjule lekkasjen av navnet til den hemmelige CIA-agenten Valerie Plame. Lekkasjen var en del av administrasjonens straffeaksjon mot Plames mann, tidligere ambassadør Joseph C. Wilson, som hadde avdekket at president Bush brukte falske bevis mot Saddam Hussein i argumentasjonen for å gå til krig mot Irak.

Denne krigen er blitt en hengemyr og en katastrofe for USA på størrelse med Vietnam-krigen for mer enn 40 år siden. Og krigen har økt terrortrusselen over hele verden.Etter juryens kjennelse venter det politiske oppgjøret. Bevisførselen i saken gir demokratene i Kongressen anledning til å stille spørsmål ved hvordan Det hvite hus behandler etterretning og saker som berører nasjonens sikkerhet. Og om hvordan den bevisst har brukt mediene til å føre folket og opposisjonen bak lyset.