REAKSJONER: Utnevnelsen av Stoltenberg som ny NATO-sjef hylles av mange utenlandske medier, men det er også noen kritiske røster.
REAKSJONER: Utnevnelsen av Stoltenberg som ny NATO-sjef hylles av mange utenlandske medier, men det er også noen kritiske røster.Vis mer

- Et tvilsomt valg av NATO-sjef

Mest ros, men noe ris i utenlandske medier.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Nyheten om at Jens Stoltenberg blir ny NATO-sjef går naturligvis verden rundt, og de fleste medier inntar en hyllende tone. «Han vil ta over NATO-tøylene med finpussede evner innen både konfrontasjon og kompromiss», skriver Reuters, som i likhet med mange andre utenlandske medier skriver opp hans forsonende tone etter terrorangrepene 22. juli 2011.

«Mange utenfor Norge kjenner ham best for å konsolidere nasjonen og fraråde hatefulle reaksjoner, etter at Anders Behring Breivik drepte 77 personer», skriver nyhetsbyrået.

«Han var lederen som måtte konfrontere traumet mot kongeriket (...) Dette er politikeren fra det høye nord, som slo den italienske kandidaten og blir NATOS nye generalsekretær», skriver den italienske avisa la Repubblica, og fortsetter: «Ansiktsuttrykket [hans] er ofte alvorlig, nesten trist».

«En elsket politiker og medfølende landsfader», skriver det tyske nyhetsbyrået DPA. Hvis det på noen måte er mulig å bli født til å være politiker, «så var det nettopp det Stoltenberg ble i 1959», skriver danske Ritzau, ifølge NTB.

BBC påpeker at «hans siste tweet var en selfie med arbeiderpartikolleger».

Wall Street Journal skriver at Stoltenberg «imponerte nasjonale ledere» i løpet av sine to statsministerperiode. «Til tross for noen anti-NATO-holdninger som ungdomspolitiker, har Stoltenberg vært en sterk supporter av alliansen de siste åra», fortsetter de.

Men ikke alle er like fornøyde. På kommentarplass melder samme avis at han er «et tvilsomt valg».

«På overflaten framstår denne 55-årige politikeren som et godt valg», skriver avisas kommentator Sohrab Ahmari, og påpeker at Norge - under hans ledelse - bidro med styrker til NATO-oppdragene i Afghanistan og Libya.

«Likevel åpner Stoltenbergs verdenssyn for spørsmål om hans egnethet til å lede NATO, idet alliansen går inn i en turbulent og ny æra», fortsetter han.

«Før de overgi alliansen til hans hender, bør NATO-medlemmer undersøke Stoltenbergs nåværende syn på USAs partnerskap med Europa, på den russiske trusselen og på atomvåpen», skriver han, og slår fast at det per nå er antydninger om at han er «upassende i jobben». 

Sohrab Ahmari