- Et uavhengig Skottland vil være som et Spania uten sol

Nobelprisvinner i økonomi advarer mot uavhengighet og å beholde pundet.

SKOTSK REGN: Disse kvinnene strevde litt med å beskytte seg mot regnet under Cowal Highland Gathering 2014 i Dunoon i Skottland 29. august. Foto: EPA / ROBERT PERRY / NTB scanpix
SKOTSK REGN: Disse kvinnene strevde litt med å beskytte seg mot regnet under Cowal Highland Gathering 2014 i Dunoon i Skottland 29. august. Foto: EPA / ROBERT PERRY / NTB scanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Om mindre enn to uker kan Skottland være uavhengige.

Hva slags konsekvenser det vil få, er relativt uklart. Og begge sider i valgkampen hevder deres løsning vil være best økonomisk.

Paul Krugman, nobelprisvinner i økonomi og spaltist i New York Times, skriver i dag at en nasjonalskilsmisse vil være svært risikabel. Han mener Skottland risikerer å bli som «Spania uten sol». Kronikk brukes i dag for alt den er verdt av nei-kampanjen «Better Together».

Ikke som Canada Krugman kritiserer de som mener Skottland kan ende opp som et slags europeiske Canada.

- Det kan virke fornuftig å sammenlikne Skottland med Canada. Det er begge land med relativt liten økonomi sammenliknet med naboen, som også har naboen som den viktigste handelspartneren. Og de ligger begge til venstre politisk sammenliknet med naboen, skriver Krugman, som konkluderer med at Canada i det store og det hele gjør det OK.

Men han mener kanadierne (eller kanadenserne, som enkelte hockeyinteresserte kaller dem) har en stor fordel: De har sin egen valuta, kan trykke sine egne penger og føre sin egen rentepolitikk.

Det har ikke skottene. Og de ønsker det ikke heller, de vil beholde pundet. Ikke lurt, ifølge nobelprisvinneren.

- Kombinasjonen politisk uavhengighet og delt valuta er en oppskrift på katastrofe, skriver Krugman.

Spania og Florida Og det er her han trekker inn Spania. Og den amerikanske delstaten Florida.

- Spanias økonomiske historie de siste årene kunne ha liknet på Floridas. De hadde begge en boligboble mellom 2000 og 2007, som sprakk på spektakulært vis. Begge opplevde en kraftig nedtur. Skatteinntektene gikk ned, utbetalingene til arbeidsledighetstrygd gikk opp, skriver Krugman, og forteller hvordan de taklet krisa på ulikt vis:

- I Florida falt mye av regninga på Washington, og den statlige støtten var stor i krisetida. Spania måtte både kostnadene etter boligsprekken og bankkrisa selv. De gikk i praksis tom for penger. De måtte gjøre brutale kutt, skriver Krugman, og viser til at landet fortsatt har skyhøy arbeidsledighet blant yngre.

Spania var selvsagt ikke alene i dette, også andre land i eurosonen ble rammet av pengeknipa.

- Kort fortalt er det som har skjedd i Europa siden 2009 demonstrert at felles valuta uten felles politikk og ansvar er farlig, argumenterer Krugman.

Mange spørsmål, få svar Den skotske selvstyreregjeringen viser på sin side til at det har gått bra i Tyskland, Frankrike og Nederland.

Pundet svekket seg i dag, etter helgas nyheter om at uavhengighet-sida nå leder på meningsmålingene. Skottene selv mener uavhengighet vil styrke pundet.

Øivind Bratberg, storbritanniaekspert og forsker ved Universitetet i Oslo, sier det er høyst uklart hva de økonomiske konsekvensene ved en unionsoppløsning vil være, da dette skal forhandles ved en eventuell ja-seier.

- Det er mange intrikate spørsmål som det må finnes ut av, og det er umulig å se noe klart svar på om skottene vil komme ut i pluss eller minus. Skottene vil få tilgang til inntektene fra oljefeltene, men må påta seg en del av Storbritannias gjeldsbyrde. Hvordan den skal fordeles, er uklart, sier Bratberg til Dagbladet.

ANERKJENT ØKONOM: Paul Krugman. Foto: REUTERS / Brendan McDermid / NTB scanpix
ANERKJENT ØKONOM: Paul Krugman. Foto: REUTERS / Brendan McDermid / NTB scanpix Vis mer