Et ubeskrevet blad

Igjen har vi hatt en batalje om vår okkupasjonshistorie, denne gang om pressen og historien. Men ingen har ennå rettet søkelys mot pressens innsats under krigen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Den nære fortid - mellomkrigstid og krig - diskuteres og granskes med skiftende temperament i mange land. Det er langt fra bare et norsk fenomen. Heldigvis synes ikke perioden å være uvedkommende for nye generasjoner.

Den historiske krigføring kan inneholde betydelig sprengkraft. I Sverige graver man seg stadig dypere ned med avdekking av nazisympatier i alle samfunnslag og institusjoner. Nøytralitetspolitikken gis ny faghistorisk innsikt, og underlegges delvis moralske vurderinger. I Danmark har man i det siste året vært opptatt av det som er blitt kalt "krigens købmænd", med en journalistisk historieforskning som har fått dramatiske konsekvenser. Den har i hovedsak dreid seg om det økonomiske samarbeidet med okkupasjonsmakten, hvor først og fremst det mektige A.P.Møller-konsernet er kommet i skuddlinjen. Dette skjedde i en større artikkelserie i Berlingske Tidende, hvor A. P. Møller eide en større aksjepost. Forbannelsen ble så stor hos dagens konsernledelse at de la ut sine aksjer til salgs. I dag sitter som kjent Orkla med dem.

Når våre egne krigshistorikere - og viktige museumsvoktere - slenger ut konspiratoriske hypoteser om en slags naziinfiltrering i norske avisredaksjoner, får dette selvsagt ingen store konsekvenser, annet enn forsøpling av debatten. Men av og til kan man dessverre registrere et langt gjesp: Er vi ikke snart ferdig med krigen? Kan det overhodet finnes en hvit flekk som ikke er utforsket og debattert?

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer