Et uløst problem

Unge, forvirrete, rasende og ekstreme menn med lett tilgang til skytevåpen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

EN TENÅRING fra et lutfattig indianerreservat i Minnesota har minnet amerikanerne om at det fremdeles finnes et stort og uløst problem i USA: Unge, forvirrete, rasende og ekstreme menn med lett tilgang til skytevåpen.

Tenåringen Jeff Weise gjorde mandag det samme på Red Lake High School som tenåringene Eric Harris og Dylan Klebold gjorde på Columbine High School i Colorado i 1999. Han plaffet smilende ned medelever og en lærer for til slutt å ta sitt eget liv.

COLOMBINE-DRAPENE førte til en alvorlig debatt om sikring av skytevåpen i USA. Også fordi en elleveåring og en trettenåring et halvt år tidligere hadde skutt ned fire medelever og en lærer på skolen i Jonesboro i Arkansas. Fra 1998 til 2001 var det mange episoder hvor elever med våpen i hånd drepte elever og lærere rundt i USA. Da en seksåring skjøt ned og drepte en jevnaldrende jente i Michigan, ble det fart i våpendebatten. Ikke minst fordi seksåringen hadde funnet håndvåpenet på sofaen hjemme.

SOM DAGBLADETS USA-korrespondent på den tida fulgte jeg to problemstillinger med stor interesse: Våpensikring og den hjemlige enmannsterrorismen. Fakta var at 66 millioner amerikanere eide 200 millioner skytevåpen, hvorav 70 millioner håndvåpen. Mer enn 2000 tenåringer brukte våpen til å drepe hvert år. Hver dag ble det drept fjorten barn i skyteepisoder. Tallene har ikke endret seg vesentlig.

PRESIDENT CLINTON utfordret den mektige våpenlobbyen National Rifle Association (NRA), men nesten all debatt forsvant da Bush, med god hjelp av NRA, vant presidentvalget i 2000. Etter 11. september 2001 ble det stille. Og ved siden av troen på dødsstraff er den amerikanske våpenkulturen det mest uforståelige for utlendinger.

Enkeltindivider på private korstog er ikke noe nytt i USA. Ikke bare blant mobbeofre og utstøtte i skolene. Oklahomabomberen Timothy McVeigh tok livet av 168 mennesker i Oklahoma City i 1995. Ekstremisten Eric Rudolf angrep abortleger og homofile. Felles for dem alle er ekstrem aggresjon mot styresmakter og enkeltmennesker som truer deres verdensbilde.

Og våpen er det lett å få tak i.