UTE OG INNE: Avtroppende justisminister Knut Storberget overrekker nøkkelkortet til påtroppende justisminister Grete Faremo. Presset Storberget har levd under har vært umenneskelig, skriver Dagbladets kommentator. Foto: Håkon Mosvold Larsen / Scanpix
UTE OG INNE: Avtroppende justisminister Knut Storberget overrekker nøkkelkortet til påtroppende justisminister Grete Faremo. Presset Storberget har levd under har vært umenneskelig, skriver Dagbladets kommentator. Foto: Håkon Mosvold Larsen / ScanpixVis mer

Et umenneskelig press

En justisminister med et menneskelig ansikt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

KOMMENTAR (Dagbladet.no) Så måtte den erfarne justisminister, Knut Storberget, gi tapt for et umenneskelig press og vike plass for nye krefter.

 At Arbeiderpartiet kunne erstatte ham med en erfaren statsrådskollega, Grete Faremo, og forsvarsministerposten så kunne fylles med et opprykk av regjeringens mest drevne statssekretær, Espen Barth Eide, viser hvilken bredde partiet har.

Det viser hvor systematisk partiet aler opp sine politiske talenter.

Men Storbergets sorti viser først og fremst hvor brutal politikken er, hvor ubarmhjertig posisjonen som statsråd er. Hver dag stilles statsrådene til ansvar for forhold de umulig kan være herre over.

I tilfellet Storberget har vi inntrykk av at han gjorde det meste i sin menneskelige makt for å bøte på svakheter i systemene under seg. Han viste til og med ektefølt engasjement. Men hva hadde han igjen for det?

Vi vet at Storberget ønsket å gå av etter kommunevalget. Mange trodde at han syslet med tanker om å gå av enda før det, i forbindelse med at han var sykemeldt på grunn av stort arbeidspress. Det er nærmest hans legning å være høyt og lavt. En timeout endrer jo ikke slikt.

Når så bombeeksplosjonene mot regjeringskvartalet og massakren på Utøya skjer på det tidspunkt han skulle ha ferie, måtte han simpelthen settes på nye prøver. De varte til redegjørelsen om 22. juli på Stortinget torsdag. De siste månedene har avisene daglig brakt avsløringer om systemsvikt og merkelige disposisjoner.

Kritikken har haglet fra bistandsadvokater og opposisjonspartier.

Justisområdet er normalt den tøffeste arenaen i politikken, uavhengig av terrorangrep. En justisminister må hele tida forholde seg til uventet kriminalitet, utilstrekkelig politi, en opposisjon med blod på tann og en aldri hvilende presse.

Statsminister Jens Stoltenberg har i flere sammenhenger fortalt at han sover godt om natta. Det kan umulig være alle politikere forunt. Men det er trolig en forutsetning for å holde ut. Å ta med seg uløselige floker hjem til middag eller med i drømmeland om nettene, gjør livet uutholdelig.

Jeg sier ikke at Storberget hadde det slik. Det vet jeg ingen ting om. Men jeg kan levende forestille meg at det for noen er slik. Da må selve livet prioriteres.

Nå får Grete Faremo prøve seg om igjen som justisminister. Det er over 15 år siden hun var det sist. Sirkelen er for hennes del sluttet.

Måtte hun ha nerver av stål.