Et umenneskelig press

Ekteparet Gerry og Kate McCann har allerede mistet muligheten til en rettferdig rettsprosess, skriver Ole Bjørner Loe Welde.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Da familien McCann dro på ferie i slutten av april var de en vanlig familie på fem som kjørte til flyplassen i Nottingham, og satte seg på lavprisflyet til Portugal. Da ekteparet sist søndag returnerte til hjemlandet uten datteren Madeleine og med drapsmistanken hengende over seg var situasjonen en helt annet. I lufta over flyplassen krinset tv-kanalene Sky News og BBC. På bakken var det stort politioppbud. Og bak sperringene horder av pressefolk. Legeparet reiste til Portugal for å hvile. De kom hjem til en tilværelse de selv beskriver som umenneskelig. Uavhengig av hva som er sannheten om datterens forsvinning er det umulig å sette seg inn i ekteparets situasjon.

Britiske medier har skrevet at dette er den største mediesaken på denne sida av tusenårsskiftet. De store avisene har daglig store oppslag om saken. Sky News har en egen rubrikk på sin startside for Madeleine-saken. Og en lokal BBC stasjon har hatt innringingsprogram der lytterne kunne felle sin dom over ekteparet. Det eneste som mangler er den første meningsmålingen: Skyldig eller uskyldig?

Portugal skal ha kanskje Europas strengeste regler for informasjon under etterforskningen. Politiet har nærmest munnkurv, offisielt. Knapt noen av presseoppslagene har en åpen avsender, og de varer ikke lenge. En teori som blir lansert på en førsteside en dag, kan være glemt den neste.

Fellestrekket med nyhetsoppslagene er at de alle presenterer en eller annen polititeori knyttet til ekteparet. Det kan være likhunders utslag på mors bibel, påstått graving etter bevis rundt kirka i den portugisiske feriebyen eller Kate McCanns personlige dagboksnotater. Britene henviser til portugisiske aviser. Og omvendt.

I dette landskapet skal Kate og Gerry McCann kjempe for å renvaske seg selv og sine navn. Dette er en kamp som skjer både i avhørsrommet til politiet og i avisstativene. Og da nytter det ikke å ha en slektning eller familievenn som talsmann. Da må man ha noen som kjenner spillet.

The Guardian kunne på fredag fortelle at ekteparet nå vurderer å hyre inn PR-rådgiveren Phil Hall. Han kjenner den britiske tabloidverdenen fra innsida etter flere år som redaktør for øyrikets største avis, News of The World.

Hvorfor har det gått så langt at ekteparet har måttet ansette PR-rådgivere? Jo, for selv om en dommer i utgangspunktet ikke skal ta avisartikler i betraktning er det vanskelig å ikke bli påvirket av mengden av medieoppslag. Det er umulig å åpne ei avis uten å bli møtt av foreldreparets fortvilte ansikter. Og selvsagt påvirker det de fleste aviskjøperes vurdering av saken. Derfor må ekteparet også ha en mediestrategi. Noen må snakke deres sak til nyhetshungrige journalister og redaktører.

De siste ukene har jeg flere ganger blitt spurt hva jeg tror om saken. Og jeg svarer som sant er at det vet jeg ikke. Til det er det altfor mange løse tråder. Det er for usikkert hva slags bevis politiet har. Og jeg kjenner ikke portugisisk rettspraksis og krav til bevis.

En dag skal imidlertid portugisisk politi avgjøre hva de vil gjøre videre med saken. Det kan ta tid, opptil et år har etterforskerne antydet. Dersom det blir en rettssak vil det bli mer åpenhet om bevisene. Og følgelig vil også grunnlaget for å gjøre seg opp en mening være bedre.

Mange har tydeligvis ikke tid til å vente så lenge. Avisene veksler mellom artikler for og mot ekteparet, men lesere man snakker med har allerede konkludert. Det er kanskje ofte slik at samfunnet dømmer før dommerne. Men de som får mistanken kastet mot seg mister muligheten til en rettferdig prosess. Og det er nok situasjonen for ekteparet McCann akkurat nå.

Utenfor huset til familien McCann i Rothley utenfor Leicester står det politivakter døgnet rundt. Siden de kom hjem sist søndag har ekteparet vært en tur i parken med de to år gamle tvillinger. I tillegg har sosialtjenesten, toppadvokater og familievenner vært på besøk. De har sagt at de ønsker å leve et mest mulig normalt liv.

OK, er den betegnelsen enkelte familiemedlemmer har når de beskriver ekteparets situasjon. Akkurat nå lever ikke familien McCann et normalt liv. Ingen som savner sin fire år gamle datter gjør det. Spørsmålet er om Kate og Gerry McCann noen gang i framtida kan returnere til hverdagen. Uansett hva politi og rettsvesen måtte komme fram til.