Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Et under at vi er uskadd

NRK-profilen Terje Svabø og kona Astrid Versto våknet midt under jordskjelvet søndag.

MIDT I SENTRUM: Medieprofilen Terje Svabøs leilighet i Zagreb har fått store skader som følge av jordskjelvet søndag morgen. Her fra 2015. Foto: Tor Erik Schrder / NTB scanpix
MIDT I SENTRUM: Medieprofilen Terje Svabøs leilighet i Zagreb har fått store skader som følge av jordskjelvet søndag morgen. Her fra 2015. Foto: Tor Erik Schrder / NTB scanpix Vis mer

Et område nord for Kroatias hovedstad Zagreb ble rammet av et jordskjelv søndag morgen. Styrken er målt til 5,3.

Tidligere NRK-profil Terje Svabø og kona Astrid Versto, som er EU-råd, havnet midt i kaoset. De bor i en eldre bygård i hovedstaden, og våknet rett før klokka 06.30 av det Svabø omtaler som et «forferdelig smell».

- Hele rommet begynte å riste. Veggene slo sprekker, og murstein og murpuss falt ut. Vi lå til ristinga var over, og la på sprang og ville komme oss ut, sier Svabø til Dagbladet.

- Et under

Han sier at døra hadde kilt seg, men at de etter lirking endelig fikk den opp. Leiligheten er ødelagt, sier Svabø.

- Vi er fysisk uskadd, det er et under, sier Svabø.

Han sier at de løp rundt hjørnet, der bilen sto. Der hadde de igjen flaks, da bilen ved siden av var truffet av stein fra huset rett ved.

Søndag formiddag var de tilbake ved leiligheten, for å se om det var mulig å gå inn og hente klær og det nødvendige. Per klokka 11.00 var det fortsatt for utrygt.

JORDSKJELV: Jordskjelvet rammet et stort område nord for hovedstaden Zagreb klokken 6.23 søndag morgen. Styrken ble målt til 5,3.Video: AP / NTB Scanpix Vis mer

Kritisk skadd

En 15 år gammel gutt er kritisk skadd etter et kraftig jordskjelv i Kroatia søndag morgen. Skjelvet førte til materielle ødeleggelser og panikk.

Det ble tidligere meldt om at 15-åringen omkom, men ifølge TV-kanalen HRT er dette nå avkreftet.

- Tilstanden til gutten er kritisk, bekrefter sykehusdirektør ved barnesykehuset i Klaićeva Goran Roic til kanalen.

Jordskjelvet rammet et stort område nord for hovedstaden Zagreb klokken 6.23 søndag morgen. Styrken ble målt til 5,3. Skjelvets episenter var 7 kilometer nord for hovedstaden Zagreb, rundt 10 kilometer under bakken. Det opplyser det europeiske seismologiske instituttet (EMSC).

Øyenvitner melder om sprekker i murene på flere bygninger og hustak som er blitt ødelagt, og bygningsrester som lå strødd i gatene. Murbiter fra bygninger falt over biler i gatene.

Norske studenter i knipe

Flyplassen utenfor Zagreb er evakuert.

Kristin Hatlevoll er en av 13 norske medisinstudenter som nå sitter strandet utenfor flyplassen. De studerer i Spilt, og skulle mellomlande i hovedstaden på vei hjem til Norge. Flyet hjem skulle gå i 08.30-tida, men nå står de uten svar på hva som skjer videre.

- Vi er rundt 150 personer som står utenfor flyplassen og fryser nå. Alle hotellene er stengte, vi har ingen steder å gå. De fleste som står her er også turister uten skikkelig varme klær, sier Hatlevoll til Dagbladet.

I KNIPE: Kristin Hatlevoll og 12 andre medisinstudenter er strandet på flyplassen i Zagreb. Foto: Privat
I KNIPE: Kristin Hatlevoll og 12 andre medisinstudenter er strandet på flyplassen i Zagreb. Foto: Privat Vis mer

Studentene skulle alle hjem og jobbe i det norske helsevesenet.

- Flere skal hjem og jobbe på sykehjem og som sykepleiere, forteller Hatlevoll.

De er usikre på hva som skjer videre.

- Dette var siste mulighet for å komme seg hjem uten å måtte reise i 23 timer, sier medisinstudenten.

Advarer

Strømforsyningen forsvant midlertidig, og folk løp ut av hjemmene sine mens alarmer gikk av. Det ble også meldt om flere branner.

Den stille pesten

Zagrebs ikoniske katedral ble også ødelagt. Det ene av dens to spir kollapset. Katedralen var blitt gjenoppbygd etter at den raste sammen i et jordskjelv i 1880.

Myndighetene advarte folk som løp ut fra sine hjem, om å huske på å holde avstand til hverandre og redusere risikoen for å spre koronaviruset.

Skjelvet kunne merkes også i naboland. Minst to etterskjelv ble registrert etterpå.

Hele Norges coronakart