Krigen i Ukraina:

- Et underlig regime

Pensjonert generalløytnant Arne Bård Dalhaug tror Putin desperat søker en våpenhvile for å rette opp i feilene den russiske hæren har begått så langt i krigen.

- IKKE MULIG: Generalløytnant Arne Bård Dalhaug forklarer hvorfor Vladimir Putin trenger en våpenhvile nå. Reporter: Edward Stenlund Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Jeg tror at russisk side har konkludert med at man trenger en våpenhvile eller en betydelig stillstand i kampene for å få tid til å rette opp mange av de store feilene den russiske hæren har lidd under, sier Dalhaug til Dagbladet.

Tirsdag uttalte Kreml-talsperson Dmitrij Peskov at Russland ikke lenger har som mål å fjerne regimet i Kyiv - altså presidentskapet til Volodymyr Zelenskyj.

- Jeg vil tolke utsagnet fra Peskov inn i et bilde om å legge press på Ukraina for å få dem til å akseptere en våpenhvile, sier Dalhaug og legger til:

- Det er grunn til å mistenke at Russland har behov for å få reorganisert fronten til våren. Russland har en plan for å gå videre på et tidspunkt, men har behov for våpenhvile nå.

UENIGE: Under en debatt på russisk TV går den tidligere israelske politikeren Yakov Kedmi hardt ut mot Vladimir Solovjov, også kjent som «Putins favoritt». Video: Russia-1. Reporter: Magnus Paus Vis mer

- Et underlig regime

Den pensjonerte oberstløytnanten understreker at russiske talspersoner har kommet med en rekke oppsiktsvekkende uttalelser - og at disse ikke burde tillegges for mye vekt.

- Tradisjonelt skal vi ikke høre for mye på hva Putin og Peskov sier, sier han og utdyper:

- Det er et underlig regime. Det har vært mye rare uttalelser om målsettingene, sier han om Russlands uttalte mål med krigen.

Dalhaug trekker blant annet fram tidligere president Dmitrij Medvedevs uttalelser om at «Russland kjemper en hellig krig mot Satan» tidligere i november.

- Det er ikke noe strategisk sammenheng i uttalelsene fra russisk side. Det er utrolig at en supermakt, som de mener selv, uttaler seg på denne måten over tid.

- Tapt over 50 prosent

- Per i dag okkuperer Russland kanskje en 16, 17 prosent av ukrainsk territorium, sier Dalhaug.

Han understreker at Russland allerede okkuperte over ti prosent av Ukrainas landområder før krigen - gjennom kontroll over Krim-halvøya og Donbass.

- I realiteten har de hare hatt en fem, seks prosent vinning siden 24. februar. Russland har tapt over 50 prosent av det de opprinnelige okkuperte av Ukraina, sier den pensjonerte oberstløytnanten med henvisning til krigens første fase.

FORKLARINGSPROBLEM: Pensjonert oberstløytnant Arne Bård Dalhaug tror Putin har et forklaringsproblem om krigens gang. Foto: Mikhail Metzel, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP
FORKLARINGSPROBLEM: Pensjonert oberstløytnant Arne Bård Dalhaug tror Putin har et forklaringsproblem om krigens gang. Foto: Mikhail Metzel, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP Vis mer

Dalhaug tror Putin har et forklaringsproblem overfor egen befolkning. Han tror ikke den russiske presidenten har et godt svar på hva Russland faktisk har vunnet til nå.

- Det er vanskelig å spinne en god historie som gir det en positiv vinkling, sier han om krigens gang.

Ukraina vinner fram

Krigen har langt på vei beveget seg over i en situasjon med stillstand etter Ukrainas gjenerobringer i Kherson, påpeker Dalhaug. Russerne graver seg ned med forsvarslinjer linjer i øst. De hardeste kampene foregår nå i Donbas-regionen.

Tross stillstand er det Ukraina som har momentum de få stede frontene beveger seg, sier Dalhaug.

- Situasjonen er reversert. I den grad en side har framgang er det Ukrainerne, sier han og utdyper:

- De siste par ukene har Ukraina frigjort en ti, tolv landsbyer i området, sier han om områdene nordvest i Donbas.

- Det har vært framgang, men ikke noen spektakulær framgang, avslutter han.

Krigen i Ukraina

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer