- Et uopprettelig amerikansk nederlag

Iran tror USA kastes ut av Midtøsten når Egypt blir en «ekte islamsk stat».

FREDAGSBØNN: Irans åndelige leder, ayatollah Ali Khamenei, ledet an i dagens fredagsbønn i Teheran. Han mener opprøret i Egypt er en del av en folkelig islamistisk frigjøringsbevegelse. Foto: Scanpix/Reuters/leader.ir
FREDAGSBØNN: Irans åndelige leder, ayatollah Ali Khamenei, ledet an i dagens fredagsbønn i Teheran. Han mener opprøret i Egypt er en del av en folkelig islamistisk frigjøringsbevegelse. Foto: Scanpix/Reuters/leader.ir Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Hva som skjer i Egypt og hvor landet er på vei er spørsmålene hele verden stiller seg i disse dager. Mange eksperter tror at Egypt vil gå i en demokratisk retning, Bjørn Olav Utvik svarte følgende tidligere dag på spørsmål fra Dagbladets lesere:

- I første omgang vil det bli snakk om en bred overgangsregjering, evt. en midlertidig regjering av teknokrater mens man utarbeider en ny grunnlov. Etter frie valg er det vanskelig i dag å si hvem som vil dominere.

Følg siste utvikling i Egypt minutt for minutt i vårt nyhetsstudio.

- Islamsk oppvåkning i Egypt Dette håpet deles ikke av Irans åndelige leder, ayatollah Ali Khamenei. Iran mener opprøretet i Tunisia og Egypt er inspirert av deres islamske revolusjon i 1979.

- De siste dagers hendelser i Egypt, Tunisia og andre nasjoner i Nord-Afrika, gir en helt spesiell mening for Iran som nasjon. Dette er den samme «islamske oppvåkningen» som resulterte i seier og den store revolusjonen til Iran, sa Khamenei til det statlige nyhetsbyrået IRNA i forbindelse med fredagsbønnen i dag.

Egypt er en viktig alliert av USA i regionen og har mottatt milliarder av dollar i militær bistand i de 29 årene Mubarak har sittet med makta. I samme periode har landet vært i «kald fred» med Israel.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer