- Et uopprettelig amerikansk nederlag

Iran tror USA kastes ut av Midtøsten når Egypt blir en «ekte islamsk stat».

FREDAGSBØNN: Irans åndelige leder, ayatollah Ali Khamenei, ledet an i dagens fredagsbønn i Teheran. Han mener opprøret i Egypt er en del av en folkelig islamistisk frigjøringsbevegelse. Foto: Scanpix/Reuters/leader.ir
FREDAGSBØNN: Irans åndelige leder, ayatollah Ali Khamenei, ledet an i dagens fredagsbønn i Teheran. Han mener opprøret i Egypt er en del av en folkelig islamistisk frigjøringsbevegelse. Foto: Scanpix/Reuters/leader.irVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Hva som skjer i Egypt og hvor landet er på vei er spørsmålene hele verden stiller seg i disse dager. Mange eksperter tror at Egypt vil gå i en demokratisk retning, Bjørn Olav Utvik svarte følgende tidligere dag på spørsmål fra Dagbladets lesere:

- I første omgang vil det bli snakk om en bred overgangsregjering, evt. en midlertidig regjering av teknokrater mens man utarbeider en ny grunnlov. Etter frie valg er det vanskelig i dag å si hvem som vil dominere.

Følg siste utvikling i Egypt minutt for minutt i vårt nyhetsstudio.

- Islamsk oppvåkning i Egypt Dette håpet deles ikke av Irans åndelige leder, ayatollah Ali Khamenei. Iran mener opprøretet i Tunisia og Egypt er inspirert av deres islamske revolusjon i 1979.

- De siste dagers hendelser i Egypt, Tunisia og andre nasjoner i Nord-Afrika, gir en helt spesiell mening for Iran som nasjon. Dette er den samme «islamske oppvåkningen» som resulterte i seier og den store revolusjonen til Iran, sa Khamenei til det statlige nyhetsbyrået IRNA i forbindelse med fredagsbønnen i dag.

Egypt er en viktig alliert av USA i regionen og har mottatt milliarder av dollar i militær bistand i de 29 årene Mubarak har sittet med makta. I samme periode har landet vært i «kald fred» med Israel.

I LONDON: Demonstranter utenfor Egypts ambassade i London i dag. Foto: AP Photo/Sang Tan/Scanpix
I LONDON: Demonstranter utenfor Egypts ambassade i London i dag. Foto: AP Photo/Sang Tan/Scanpix Vis mer

Khamenei ser på en eventuell styrting av Mubarak som et nederlag for USA og amerikanske interesser i regionen.

- Hvis opprøret blir gjennomført vil USA lide et uopprettelig nederlag i Midtøsten.

- Uavhengig og islamistisk I går kom uttalelser fra det iranske utenriksdepartementet med liknende innhold. I uttalelsen ble myndigheter verden over oppfordret til å fordømme amerikansk og israelsk innblanding i demonstrasjonene.

- Demonstrasjonene vil lede til et uavhengig islamistisk Midtøsten, het det i uttalelsen.

Israel har uttrykt bekymring flere ganger den siste uka for sikkerhetssituasjonen og stabiliteten i regionen, hvis Mubarak blir felt. Israels statsminister Benjamin Netanyahu sa følgende i en tale til Knesset onsdag.

- Jeg kan forsikre dere at Irans ledere ikke er genuint interessert i egypteres frihet, liberalisering eller reformer. Det er bare 18 måneder siden de selv slo ned rop om det samme fra deres eget folk. Det iranske regimet er ikke interessert i rettigheter for kvinner eller minoriteter. De er ikke interessert i et opplyst Egypt som omfavner det 21. århundret. De ønsker et Egypt som returnerer til Middelalderen, sa Netanyahu i talen.

Kamp mellom verdener - Iran ønsker at Egypt skal bli et nytt Gaza, ledet av de samme radikale kreftene som motsetter seg alt den demokratiske verden står for. Vi står overfor to verdener med to forskjellige verdenssyn: den frie, demokratiske verden og den radikale verden. Hvilken verden vil vinne i Egypt? Svaret på det spørsmålet er avgjørende for framtida til Egypt, regionen og vår egen framtid her i Israel.

FOLKELIG OPPRØR: Millioner av egyptere har protestert mot myndighetene i Egypt den siste uka. Det storpolitiske spillet om Egypts framtid er bare så vidt i gang. Foto: AP Photo/Khalil Hamra/Scanpix
FOLKELIG OPPRØR: Millioner av egyptere har protestert mot myndighetene i Egypt den siste uka. Det storpolitiske spillet om Egypts framtid er bare så vidt i gang. Foto: AP Photo/Khalil Hamra/Scanpix Vis mer

- Vinner kreftene som ønsker forsiktige reformer og demokratisering av Egypt, er jeg overbevist om at en slik positiv utvikling vil bidra til en bredere arabisk-israelsk fred. Men vi er ikke der ennå.

Netanyahu advarte videre mot at selv om radikale elementer er i mindretall, kan de utnytte en periode med kaos til sin fordel.

- Selv om ikke protestene er motivert av religiøs ekstremisme, kan organiserte islamister gripe makta i en situasjon med kaos. Det skjedde i Iran, det har også skjedd andre steder.

FRYKTER UTVIKLINGEN: Benjamin Netanyahu, statsminister i Israel, frykter at islamister kan ta over Egypt og destablisere regionen i mange år framover. Foto: AFP/Lior Mizrahi/Scanpix
FRYKTER UTVIKLINGEN: Benjamin Netanyahu, statsminister i Israel, frykter at islamister kan ta over Egypt og destablisere regionen i mange år framover. Foto: AFP/Lior Mizrahi/Scanpix Vis mer