Supervulkan i USA:

- Et utbrudd fra supervulkanen vil føre til katastrofe

Under denne nasjonalparken ligger en enorm, aktiv vulkan. Forskere har nå studert den nærmere.

NASJONALPARK: Yellowstone nasjonalpark er en nasjonalpark og et verdensarvområde i delstatene Idaho, Montana og Wyoming i USA. Yellowstone ble etablert 1. mars 1872 og er med det verdens eldste nasjonalpark. Den dekker 8983 km², for det meste i Wyomings nordvestlige hjørne. Foto: Jim Urquhart/Reuters/Scapix
NASJONALPARK: Yellowstone nasjonalpark er en nasjonalpark og et verdensarvområde i delstatene Idaho, Montana og Wyoming i USA. Yellowstone ble etablert 1. mars 1872 og er med det verdens eldste nasjonalpark. Den dekker 8983 km², for det meste i Wyomings nordvestlige hjørne. Foto: Jim Urquhart/Reuters/Scapix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Under Yellowstone nasjonalpark i USA ligger en enorm vulkan.

Vulkanen får nå oppmerksomhet, fordi den er aktiv, og fordi et utbrudd vil kunne ha katastrofale konsekvenser, skriver The Washington Post.

Yellowstone er verdens eldste nasjonalpark, og ble etablert som det og som et verdensarvområde i delstatene Idaho, Montana og Wyoming i USA i 1872.

- Katastrofe

Det var imidlertid først på 1960-tallet at man begynte å ane omfanget av vulkanen som ligger rett under området, at det var en såkalt supervulkan.

Det vulkanske området er hele 70 kilometer langt og 50 kilometer bredt, skriver forskning.no.

På 1980-tallet forstod man at vulkanen fortsatt er aktiv, og at den i teorien når som helst kan få et utbrudd som vil føre til enorme ødeleggelser.

Man vet imidlertid verken når eller om vulkanen vil få et nytt utbrudd, men mange frykter det verste:

- Supervulkanen i Yellowstone er en katastrofe man venter på at skal inntreffe, skriver The Washington Post i tittelen av sin artikkel.

- Som en boks brus

I en ny studie, publisert i Geophysical Research Letters, har forskere nå sett på selve arkitekturen til supervulkanen, skriver The Washington Post.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer