Supervulkan i USA:

- Et utbrudd fra supervulkanen vil føre til katastrofe

Under denne nasjonalparken ligger en enorm, aktiv vulkan. Forskere har nå studert den nærmere.

NASJONALPARK: Yellowstone nasjonalpark er en nasjonalpark og et verdensarvområde i delstatene Idaho, Montana og Wyoming i USA. Yellowstone ble etablert 1. mars 1872 og er med det verdens eldste nasjonalpark. Den dekker 8983 km², for det meste i Wyomings nordvestlige hjørne. Foto: Jim Urquhart/Reuters/Scapix
NASJONALPARK: Yellowstone nasjonalpark er en nasjonalpark og et verdensarvområde i delstatene Idaho, Montana og Wyoming i USA. Yellowstone ble etablert 1. mars 1872 og er med det verdens eldste nasjonalpark. Den dekker 8983 km², for det meste i Wyomings nordvestlige hjørne. Foto: Jim Urquhart/Reuters/Scapix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Under Yellowstone nasjonalpark i USA ligger en enorm vulkan.

Vulkanen får nå oppmerksomhet, fordi den er aktiv, og fordi et utbrudd vil kunne ha katastrofale konsekvenser, skriver The Washington Post.

Yellowstone er verdens eldste nasjonalpark, og ble etablert som det og som et verdensarvområde i delstatene Idaho, Montana og Wyoming i USA i 1872.

- Katastrofe

Det var imidlertid først på 1960-tallet at man begynte å ane omfanget av vulkanen som ligger rett under området, at det var en såkalt supervulkan.

Det vulkanske området er hele 70 kilometer langt og 50 kilometer bredt, skriver forskning.no.

På 1980-tallet forstod man at vulkanen fortsatt er aktiv, og at den i teorien når som helst kan få et utbrudd som vil føre til enorme ødeleggelser.

Man vet imidlertid verken når eller om vulkanen vil få et nytt utbrudd, men mange frykter det verste:

- Supervulkanen i Yellowstone er en katastrofe man venter på at skal inntreffe, skriver The Washington Post i tittelen av sin artikkel.

- Som en boks brus

I en ny studie, publisert i Geophysical Research Letters, har forskere nå sett på selve arkitekturen til supervulkanen, skriver The Washington Post.

De beskriver den som en boks med brus som har blitt ristet, men ikke åpnet.

GEYSIR: De viktigste naturattraksjonene i nasjonalparken Yellowstone er geysirer, varme kilder og andre geotermiske egenskaper. Foto: Neal Ulevich/AP/Scanpix
GEYSIR: De viktigste naturattraksjonene i nasjonalparken Yellowstone er geysirer, varme kilder og andre geotermiske egenskaper. Foto: Neal Ulevich/AP/Scanpix Vis mer

Ifølge forskerne har supervulkanen to nedre kamre med flytende magma fra jordens indre. Denne magmaen vil stige kjapt opp mot overflaten under et utbrudd. Over der ligger et kammer med tykk, seig magma som inneholder mye gass, som igjen gjør dette øvre kammeret eksplosivt.

Tidligere utbrudd

Yellowstone har hatt tre store utbrudd de siste 2,2 millioner årene, den siste av disse for 640 000 år siden.

Disse utbruddene er de største på jorda innen denne tidsrammen, og førte til drastiske klimaendringer.

Lenge før mennesker kom til Yellowstone, var det et enormt vulkanutbrudd der, som førte til at massive mengder aske dekket det vestlige USA, mye av Midtvesten, nordlige Mexico og noe av stillehavskysten.

Utbruddet var flere ganger så stort som det ved Mount St. Helens i 1980, og resulterte i en enorm kaldera som er 70 km langt og 30 km bred, som ligger over et enormt magmakammer.

Dette har fått betegnelsen Yellowstone-kaderaen.

Store konsekvenser

KRAFTIG UTBRUDD: Vulkanen Wolf på Galápagosøya Isabela Island hadde i 2015 utbrudd for første gang på 33 år. Video: Reuters. Vis mer Vis mer

Dersom vulkanen får et nytt utbrudd, vil det potensielt kunne føre til enormt tap av menneskeliv. Himmelen vil bli dekket av aske, og det vil kunne være mulig å merke utbruddet over store deler av verden.

- Vi får maksimalt tre ukers varsel før et utbrudd, og et superutbrudd i den størrelsesordenen som det for 670 000 år siden, kan legge hele Nord-Amerika øde. Det vil få store konsekvenser for hele kloden, sier vulkanekspert Henning Andersen til forskning.no.

Vulkanutbrudd i den størrelsesordenen har i forhistorisk tid gitt dramatiske endringer i klimaet og skapt harde isvintre i årene etter.

Supervulkaner er den farligste av alle vulkantyper, men de er vanskelige å identifisere på grunn av de store områdene de dekker, og fordi superutbrudd er svært sjeldne.

SUPERVULKAN: Yellowstone-kalderaen er en vulkanisk kaldera i Yellowstone National Park i den amerikanske delstaten Wyoming. Yellowstone-kalderaen kalles også for «Yellowstone Supervulcano», det vil si at den er en supervulkan. Foto: Scanpix
SUPERVULKAN: Yellowstone-kalderaen er en vulkanisk kaldera i Yellowstone National Park i den amerikanske delstaten Wyoming. Yellowstone-kalderaen kalles også for «Yellowstone Supervulcano», det vil si at den er en supervulkan. Foto: Scanpix Vis mer
Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer