BARDARBUNGA: Et varselskilt på veien til Bardarbunga-vulkanen på Island advarer mot aktivitet i området. Islandske geologer har delte meninger rundt når et eventuelt utbrudd kan komme til skje. Foto: REUTERS/Sigtryggur Johannsson/NTB scanpix
BARDARBUNGA: Et varselskilt på veien til Bardarbunga-vulkanen på Island advarer mot aktivitet i området. Islandske geologer har delte meninger rundt når et eventuelt utbrudd kan komme til skje. Foto: REUTERS/Sigtryggur Johannsson/NTB scanpix Vis mer

- Et utbrudd kan komme innen kort tid

Men det er delte meninger blant islandske geologer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(Dagbladet): Rune Selbekk er geolog ved Naturhistorisk Museum og befinner seg for øyeblikket i Reykjavik på Island. Der følger han situasjonen rundt Bardarbunga-vulkanen nøye, hvor jordskjelv finner sted med få minutters mellomrom.

Sist gang Bardarbunga-vulkanen hadde et utbrudd var i 1910, men Selbekk sier det er for usikkert å si om den høye aktiviteten der nå vil føre til et nytt utbrudd.

- Det er for usikkert å si. Islandske geologer er selv usikre og har delte meninger. Noen sier det kan ta uker, mens andre sier det kan komme et utbrudd innen kort tid.

Bardarbunga-vulkanen er en av Islands største vulkaner, etter blant annet Öræfajökull, og har ifølge Selbekk en fordypning som er rundt ti kilometer bred.

- Tidligere utbrudd har vært på over 20 kubikkilometer med magma, og vi vet at vulkanen har hatt store utbrudd tidligere. Et utbrudd ville frigjort store vannmengder gjennom smelting og skapt lokale flomkatastrofer her på Island, sier han.

Flytter seg sidelengs - Det er fortsatt aktivitet der nå, og det kan se ut som det har konsentrert seg i to systemer. Det er også antydninger til en 25 kilometer lang sprekk, sier han til Dagbladet.

Den 25 kilometer lange sprekken befinner seg på mellom fem og ti kilometers dyp, noe som betyr at magmaet forflytter seg sidelengs og ikke oppover.

Hva betyr en slik sprekk?

- Trykket forflytter seg lateralt bortover, så en slik sprekk kan bety at trykket kanskje avtar, eller at det frigjør plass, sier Selbekk.

- Ingen katastrofe Ifølge geologen vil det ikke bli en stor katastrofe ved et utbrudd, for islendingene vet hvordan de skal forholde seg til denne vulkanske aktiviteten.

For de som bor i Europa kan situasjonen bli som i 2010, da vulkanen Eyjafjallajökull hadde utbrudd. Da steg en askesky til værs som rammet flytrafikken i en uke, og kostet europeiske flyselskaper 6,3 milliarder kroner.

Samme intensitet I Reykjavik der Selbekk befinner seg merkes ikke noen av jordskjelvene, men han forteller at islandske nyhetskanaler dekker situasjonen nøye. Intensiteten har nemlig ikke lettet i det hele tatt siden 16. august.

- Det er den samme intensiteten som tidligere, og det går knapt minutter mellom hvert jordskjelv.

Natt til fredag ble det registrert et jordskjelv med styrke 4,7 ved Bardarbunga-vulkanen. Det var det kraftigste jordskjelvet som er blitt registrert i området etter at risikoen for et vulkanutbrudd ble hevet mandag denne uka.

Evakueringer Vulkanen er under konstant overvåking. Veier i området er evakuert - og en av de største farene ved et eventuelt utbrudd er flom som følge av at isbreen smelter.

Island har en høy konsentrasjon av aktive vulkaner på grunn av unike geologiske forhold. Øya har rundt 130 vulkanske fjell, hvorav 18 har hatt utbrudd siden bosetningen av Island begynte.

I løpet av de siste 500 år har Islands vulkaner trolig stått for 1/3 av den totale produksjonen av lava på kloden. 

Slik rammer det Norge Dersom dette skulle skje et vulkanutbrudd på Island, er det Meteorologisk Institutt som vil sørge for å varsle om hvordan asken vil bevege seg.

På torsdag gikk de ut med en grafikk som viser hvordan Norge og Europa vil rammes av askeskyer, dersom utbruddet blir et faktum.

Yr.no melder at dersom utbruddet blir kraftig vil hele luftrommet over Norge dekkes av aske i løpet av et par dager.

- Tåler mer aske Askeskyen som steg til værs da vulkanen Eyjafjallajökull hadde utbrudd i 2010, og som blåste innover fastlandet, kostet europeiske flyselskaper 6,3 milliarder kroner. 

Nå frykter flyselskapene et nytt utbrudd på øya, og at en ny askesky kan lamme flytrafikken igjen etter seismiske bevegelser under vulkanen Bardarbunga. Men konsekvensene vil bli mindre denne gangen, mener Avinor. 

ASKESKY: Dette bildet viser askeskyen som oppstod da Eyjafjallajökull-vulkanen hadde utbrudd i 2010. Da ble flytrafikken i Europa rammet i flere uker. Foto: EPA/S. Olafs/NTB scanpix
ASKESKY: Dette bildet viser askeskyen som oppstod da Eyjafjallajökull-vulkanen hadde utbrudd i 2010. Da ble flytrafikken i Europa rammet i flere uker. Foto: EPA/S. Olafs/NTB scanpix Vis mer

- Nye fly tåler mer aske, og flyselskapene kan velge å fly under forhold som førte til kanselleringer i 2010, sier Jan-Gunnar Pedersen som er leder for underveistjenesten i Avinor til NRK.

GEOLOG: Rune Selbekk er geolog ved Naturhistorisk museum. Han befinner seg nå på Island der han følger situasjonen rundt Bardarbunga-vulkanen nøye. Foto: Per Aas / Naturhistorisk museum / UiO
GEOLOG: Rune Selbekk er geolog ved Naturhistorisk museum. Han befinner seg nå på Island der han følger situasjonen rundt Bardarbunga-vulkanen nøye. Foto: Per Aas / Naturhistorisk museum / UiO Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer