- Et utbrudd kan komme innen kort tid

Men det er delte meninger blant islandske geologer.

BARDARBUNGA: Et varselskilt på veien til Bardarbunga-vulkanen på Island advarer mot aktivitet i området. Islandske geologer har delte meninger rundt når et eventuelt utbrudd kan komme til skje. Foto: REUTERS/Sigtryggur Johannsson/NTB scanpix
BARDARBUNGA: Et varselskilt på veien til Bardarbunga-vulkanen på Island advarer mot aktivitet i området. Islandske geologer har delte meninger rundt når et eventuelt utbrudd kan komme til skje. Foto: REUTERS/Sigtryggur Johannsson/NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Rune Selbekk er geolog ved Naturhistorisk Museum og befinner seg for øyeblikket i Reykjavik på Island. Der følger han situasjonen rundt Bardarbunga-vulkanen nøye, hvor jordskjelv finner sted med få minutters mellomrom.

Sist gang Bardarbunga-vulkanen hadde et utbrudd var i 1910, men Selbekk sier det er for usikkert å si om den høye aktiviteten der nå vil føre til et nytt utbrudd.

- Det er for usikkert å si. Islandske geologer er selv usikre og har delte meninger. Noen sier det kan ta uker, mens andre sier det kan komme et utbrudd innen kort tid.

Bardarbunga-vulkanen er en av Islands største vulkaner, etter blant annet Öræfajökull, og har ifølge Selbekk en fordypning som er rundt ti kilometer bred.

- Tidligere utbrudd har vært på over 20 kubikkilometer med magma, og vi vet at vulkanen har hatt store utbrudd tidligere. Et utbrudd ville frigjort store vannmengder gjennom smelting og skapt lokale flomkatastrofer her på Island, sier han.

Flytter seg sidelengs - Det er fortsatt aktivitet der nå, og det kan se ut som det har konsentrert seg i to systemer. Det er også antydninger til en 25 kilometer lang sprekk, sier han til Dagbladet.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer