- Et utenkelig eventyr

- Et slikt eventyr som Tor Hojem opplever var tidligere helt utenkelig, sier overlege Arild Mæland ved infeksjonsmedisinsk avdeling på Ullevål sykehus. Han bekrefter at stadig flere aids-pasienter overlever.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

- Hvis ikke trippel-coctailen var blitt utviklet, ville Tors dager vært talte. Men nå er viruset hans slått ned. Han har ingen virusaktivitet og tærer ikke på immunapparatet sitt. Tvert om, immunfunksjonen øker.

Disiplin

I følge Arild Mæland kan Tor Hojem og andre i hans situasjon leve et tilnærmet normalt liv.

- Deres livsløp trenger ikke bli særlig anderledes enn for friske mennesker, men helt avgjørende er at de viser medikament-disiplin. Slurv kan bli skjebnesvangert fordi det fører til resistensutviklling som gjør at medisinene senere virker mye dårligere.

Alternativ

Mellom 100 og 200 aidssyke i Norge går på den samme coctail-medisinen som Tor Hojem. Forskerne gjør kolossal framgang både i diagnostisering og medikamentutvikling.

- Fordi vi nå har flere alternative medikamenter å velge mellom, kan vi bytte medisin når pasienten opplever for sterke bivirkninger, som for eksempel kvalme og nyresten, opplyser overlege Mæland.

Ei framtid

Mæland har jobbet med aidssyke siden 1986. I en periode der flere hundre unge mennesker døde av sykdommen. Lenge virket kampen mot hiv-viruset nytteløs.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer