- Et utenkelig eventyr

- Et slikt eventyr som Tor Hojem opplever var tidligere helt utenkelig, sier overlege Arild Mæland ved infeksjonsmedisinsk avdeling på Ullevål sykehus. Han bekrefter at stadig flere aids-pasienter overlever.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Hvis ikke trippel-coctailen var blitt utviklet, ville Tors dager vært talte. Men nå er viruset hans slått ned. Han har ingen virusaktivitet og tærer ikke på immunapparatet sitt. Tvert om, immunfunksjonen øker.

Disiplin

I følge Arild Mæland kan Tor Hojem og andre i hans situasjon leve et tilnærmet normalt liv.

- Deres livsløp trenger ikke bli særlig anderledes enn for friske mennesker, men helt avgjørende er at de viser medikament-disiplin. Slurv kan bli skjebnesvangert fordi det fører til resistensutviklling som gjør at medisinene senere virker mye dårligere.

Alternativ

Mellom 100 og 200 aidssyke i Norge går på den samme coctail-medisinen som Tor Hojem. Forskerne gjør kolossal framgang både i diagnostisering og medikamentutvikling.

- Fordi vi nå har flere alternative medikamenter å velge mellom, kan vi bytte medisin når pasienten opplever for sterke bivirkninger, som for eksempel kvalme og nyresten, opplyser overlege Mæland.

Ei framtid

Mæland har jobbet med aidssyke siden 1986. I en periode der flere hundre unge mennesker døde av sykdommen. Lenge virket kampen mot hiv-viruset nytteløs.

- Vi holdt motet og troen oppe fordi vi innimellom alle tragediene øynet noe håp og opplevde noe framskritt år for år. Lærte oss nye ting. Bygde opp kompetanse. For helsearbeidere som jobbet med hiv- og aids-pasienter ble det viktig å unngå å bli overmannet av at så mange unge døde. Vi måtte trøste oss med at også de dødssyke fikk en bedre avslutning på livet etterhvert som behandlingen ble bedre.

Nå er mye anderledes. Tida ser ut til å jobbe for oss. For ei mulig framtid for aidssyke, sier overlege Arild Mæland.

UTENKELIG: Overlege Arild Mæland gir nye medisiner æren for at Tor Hojem er i live.