Et utrolig år

2007 ble året da klimautfordringene omsider ble vår tids viktigste politiske utfordring, skriver Erling Ramnefjell.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Jeg husker fortsatt årets første tur med ski på beina, en tidlig januarlørdag drøyt tusen meter over havet i Øvre Hallingdal. Lyng og kvist stakk opp her og der, en bekk eller to måtte forseres med den største forsiktighet, men det gikk an å gå på ski på ordentlig. Lav og bleik januarsol farget snøen gammelrosa på hjemturen. Sjelden har jeg satt større pris på en skitur.

Kanskje var det TV-bildene fra de smale World Cup-løypene gjennom brune, snøfrie landskap i Mellom-Europa som gjorde meg fornøyd med lite? De framsto som skriften på veggen. Den lange sommeren og uvanlig varme høsten 2006 hadde allerede gjort mange av oss stadig mer urolige over klimaendringene. År 2007 var dessuten spådd å bli det varmeste på hundre år.

I nyttårstalen sin i 2006 nevnte ikke statsminister Jens Stoltenberg miljø med ett ord. Men i årets tale snakket han mye både om miljø og klima. For første gang lanserte han sin nå så velkjente ambisjon om at CO{-2}-rensing skal bli Norges månelandingsprosjekt. Talen varslet et skifte i norsk klimapolitikk. Naturvernforbundets leder, Lars Haltbrekken, var raskt ute og tok til orde for det brede nasjonale klimaforliket som regjeringspartiene og opposisjonen, minus Frp, forsøker å forhandle seg fram til i disse dager.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer