SANK: Den sør-Koreanske korvetten Cheonan har sunket under uklare omstendigheter utenfor kysten av Nord-Korea i Gulehavet. Den snart 21 år gamle  1350 tonn store korvetten har et mannskap på 104. 56 av disse skal være reddet opp av havet, mens 40 er savnet. Om det betyr at de åtte siste er funnet omkommet er også uklart. Foto: REUTERS/Yonhap
SANK: Den sør-Koreanske korvetten Cheonan har sunket under uklare omstendigheter utenfor kysten av Nord-Korea i Gulehavet. Den snart 21 år gamle 1350 tonn store korvetten har et mannskap på 104. 56 av disse skal være reddet opp av havet, mens 40 er savnet. Om det betyr at de åtte siste er funnet omkommet er også uklart. Foto: REUTERS/YonhapVis mer

«Et uventet hull fikk skipet til å ta inn vann»

40 savnet etter at sør-koreansk krigsskip sank under uklare omstendigheter.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||(Dagbladet): Omstendighetene er fremdeles høyst uklare etter at den sør-koreanske korvetten «Cheonan» sank ved øya Baengnyeong utenfor kysten av Nord-Korea.

40 av mannskapet på 104 er savnet. 56 skal være reddet, minst to av disse skal være kritisk skadd. Det kan bety at minst åtte er funnet omkommet, noe offisielle myndigheter ikke ønsker å kommentere foreløpig.

Fugleflokk og torpedoOmrådet ligger ved den omstridte delesonen mellom Nord- og Sør-Korea i Gulehavet, der det det har oppstått flere trefninger mellom de to landenes mariner de siste årene. De første meldingene gikk ut på at «Cheonan» ble truffet av en Nord-Koreansk torpedo etter den først hadde skutt mot et ukjent nord-koreansk mål.

Men i kveld opplyser militære kilder at det ble avfyrt skudd fra sør-koreanske styrker, men at disse var rettet mot et ukjent mål oppdaget på radaren som kan ha vært en flokk med fugler.

Kan ha vært uhellVidere blir toppkilder i regjeringen sitert på at «Cheonan» kan ha truffet et skjær eller ha blitt ødelagt av en eksplosjon om bord som ikke er forårsaket av en fiendtlig handling.

- Et uventet hull i skroget fikk skipet til å ta inn vann, sier kontreadmiral LeeKi-sik fra den sør-koreanske forsvarsstaben til nyhetsbyrået Yonhap.

Samtidig opplyser forsvaret at de nå styrker beredskapen og nærværet i det svært betente området. De understreker at de ikke utelukker at «Cheonan» har blitt utsatt for et nord-koreansk angrep.

Seks marineskip og to kystvaktskip er sendt til området i forbindelse med redningarbeidet.

KrisemøterDa skipet begynte å synke innkalte Sør-Koreas president Lee Myung-bak inn til krisemøte i landets nasjonale sikkerhetsråd, der blant annet forsvarsminister Kim Tae-young og flere forsvarstopper sitter. Etter et tre timer langt møte ble rådet enige om å møte igjen i morgen, og i mellomtiden avstå fra å komme med noen offisielle uttalelser.

Tidligere i dag kom Nord-Korea med trusler om plutselige og uventede angrep, også med atomvåpen, som svar på at Sør-Korea og USA angivelig planlegger aktiviteter for å destabilisere naboen i nord. Det er tidligere kjent at Sør-Korea og USA planlegger samtrening og øvelser denne måneden - noe de to nære allierte gjennomfører ofte.

Flere kamper tidligereNord-Korea har aldri annerkjent delelinjen i Gulehavet, som ble trukket av den USA-ledete FN-operasjonen under Korea-krigen da våpenstilstanden ble undertegnet i 1953. Krigen hadde da rast i tre år, men er aldri formelt blitt avsluttet. Derfor er partene den dag i dag teknisk sett i krig med hverandre.

Delelinjen har derfor vært gjenstand for en rekke små og store sabelraslinger mellom de to landene de siste tiårene. Senest i januar ble det utvekslet artilleriild i området uten at de da ble meldt om skader eller skadde.

I november 2009 ble minst en nord-koreansk soldat drept da en patruljebåt ble skutt i brann under en ildstrid. I 2002 omkom fire sør-koreanere og anslagsvis 30 nord-koreanere i strid mellom to marinefartøyer i det samme området, mens det i 1999 ble drept minst 17 nord-koreanere i en ildstrid.

KRISEMØTE: I tre timer var Sør-Koreas president Lee Myung-bak (midten) samlet med sitt sikkerhetsråd for å diskutere situasjonen. Sikkerhetsrådet møtes igjen i morgen, og vil i mellomtiden ikke komme med noen offisiell kommentar. Foto: REUTERS/Blue House
KRISEMØTE: I tre timer var Sør-Koreas president Lee Myung-bak (midten) samlet med sitt sikkerhetsråd for å diskutere situasjonen. Sikkerhetsrådet møtes igjen i morgen, og vil i mellomtiden ikke komme med noen offisiell kommentar. Foto: REUTERS/Blue House Vis mer