Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Et vanskelig lønnsoppgjør

Statsminister Kjell Magne Bondevik håper at etter- og videreutdanningsreformen skal bidra til moderate lønnskrav. Men Akademikernes Fellesorganisasjon (AF) mener det blir umulig å holde seg innenfor rammen på 3,5 prosent.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kjell Magne Bondevik er forberedt på at vårens lønnsoppgjør blir vanskelig og tøft. Både Lærerlaget og AF har signalisert at deres krav vil overstige rammen som regjeringen har satt. I dag møtte statsministeren en delegasjon fra AF med leder Magne Songvoll i spissen.

- Som part i lønnsoppgjøret har vi sagt oss villig til å bidra til etter- og videreutdanningsreformen, sier Bondevik.

- Men da forventer vi en tilsvarende moderasjon fra motpartene. Det viktigste er at organisasjonene ser at moderate lønnsoppgjør har gitt god reallønnsutvikling, fordi priser og renter er holdt nede. Det gjelder også for AFs medlemmer, sier statsministeren.

Ikke nok

Stortingsmeldingen om etter- og videreutdanning kommer før sommeren. Men Bondevik antyder en intensjonsavtale i forbindelse med lønnsoppgjøret.

AF-leder Magne Songvoll sier imidlertid at en etter- og videreutdanningsreform ikke er tilstrekkelig til at hans medlemmer blir fornøyde.

Medlemsmassen er redusert med en tredel etter at utbryteren Akademikerne ble dannet, men bare 14 prosent av dem AF forhandler for i offentlig sektor, har meldt seg ut.

- Langtidsutdannede i offentlig sektor er blitt taperne. Det er viktig for oss å sikre deres reallønnsutvikling. Det går an å gjøre noe med innretningen på lønnsoppgjøret. Prosentvise tillegg i stedet for kronetillegg vil gjøre det lettere for våre grupper å ta del, sier Songvoll.

Sykefravær

Sykefraværet var også tema på møtet mellom regjeringen og AF. Økningen i sykefraværet for 1997 under ett ventes å bli på rundt 10 prosent, og det er en klar tendens til at veksten i langtidsfraværet fortsetter.

- Denne økningen er bekymringsfull, fordi den betyr store uttellinger over offentlige budsjetter og svekket effektivitet på arbeidsplassene, sier Bondevik.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!