Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Støre og Vedum angripes for konsulent-kutt

- Et vanvittig misbruk

Arbeiderpartiet og Senterpartiet vil kutte kraftig i bruken av konsulenter i staten. Et slikt grep vil få konsekvenser og virke mot sin hensikt, advarer Høyre.

ANGRIPES: Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum og Ap-leder Jonas Gahr Støre vil ha konsulent-kutt i staten, mens Høyre tar konsulentene i forsvar.
Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
ANGRIPES: Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum og Ap-leder Jonas Gahr Støre vil ha konsulent-kutt i staten, mens Høyre tar konsulentene i forsvar. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Vis mer

- Ap og Sp prøver å skåre billige poeng i debatten om konsulentbruk, men forslagene deres vil mest sannsynlig føre til at staten eser ut og kostnadene øker, sier Høyres Heidi Nordby Lunde til Dagbladet.

VANVITTIG: Et vanvittig misbruk av økonomiske og menneskelige ressurser, mener Høyres Heidi Nordby Lunde. Foto: Terje Pedersen/ NTB Scanpix.
VANVITTIG: Et vanvittig misbruk av økonomiske og menneskelige ressurser, mener Høyres Heidi Nordby Lunde. Foto: Terje Pedersen/ NTB Scanpix. Vis mer

Arbeiderpartiet og Senterpartiet har i sine alternative budsjetter foreslått å kutte konsulentbruken i staten med henholdsvis 1,766 milliarder kroner og 862 millioner kroner.

Til sammenligning var statens samlede utgifter til konsulentbruk på 3,9 milliarder kroner første halvår i fjor.

- Vanvittig misbruk

Heidi Nordby Lunde og partifellen Sveinung Stensland har bedt arbeidsminister Anniken Hauglie og helseminister Bent Høie kartlegge konsekvensene av opposisjonens konsulent-kutt.

De viser til at Ap og Sp vil kutte konsulentbruken innenfor Arbeidsdepartementets budsjettområde med henholdsvis 158,9 millioner kroner og 65 millioner kroner og innen Helsedepartementets budsjettområde med 141,3 og 57,8 millioner.

Prosjekter og oppgaver som skal løses, forsvinner ikke om man kutter i konsulentbruk, framholder Heidi Nordby Lunde. Hun mener Aps og Sps foreslåtte kutt i realiteten rammer etatenes egne ressurser.

- Dersom alternativet er å ansatte alle man har midlertidig behov for i faste stillinger, så er det et vanvittig misbruk av både økonomiske og menneskelige ressurser, sier hun og utdyper:

- Selv om oppgaver normalt skal løses av egne, faste ansatte, så har etatene i kortere og lengre perioder behov for spesialkompetanse eller flere ressurser som kan løse oppgaver i prosjekter.

Stusser over Støre

De rødgrønne har gjentatte ganger kritisert regjeringens ostehøvelkutt gjennom den såkalte avbyråkratiserings- og effektiviseringsreformen (ABE-reformen).

Reformen slår fast at det skal kuttes 0,5 prosent i driftsbudsjettene til offentlig sektor hvert år. Så sent som under den tradisjonsrike kartellkonferansen i regi av LO Stat på Gol i november i fjor, sa Ap-leder Jonas Gahr Støre at ostehøvelen burde legges helt bort.

- Vinner vi valget i 2021, blir det slutt på flate ABE-kutt som rammer likt og ulikt, lovet Støre.

Heidi Nordby Lunde får ikke resonnementet til å henge på greip når Ap samtidig vil kutte kraftig i bruken av konsulenter.

- Ap og Sp kritiserer regjeringen for ABE-reformen, der et forutsigbart årlig kutt i driftsbudsjettet skal fremme omstilling og modernisering, samtidig som de selv foreslår voldsomme kutt som vil gi alvorlige konsekvenser for drift og tjenester, framholder hun.

Vil ansette

Arbeiderpartiets Eirik Sivertsen understreker at partiet ikke vil all bruk av konsulenter til livs.

- Men vi har i flere år kuttet konsulentbruken i våre alternative budsjetter. Kompetansen man trenger for å løse varige oppdrag må ivaretas internt. Det blir også betydelige besparelser ved dette, framfor å kjøpe inn tjenester av eksterne, sier han til Dagbladet.

VIL KUTTE: Senterpartiet og Sigbjørn Gjelsvik vil kutte i statlig konsulentbruk. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
VIL KUTTE: Senterpartiet og Sigbjørn Gjelsvik vil kutte i statlig konsulentbruk. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix Vis mer

Sivertsen hevder konsulentbruken i flere offentlige virksomheter har blitt så omfattende at den er blitt en erstatning for faste ansettelser. Han får støtte av Senterpartiets Sigbjørn Gjelsvik.

- Regjeringspartiene viser en rørende omsorg for statlig byråkrati og konsulentbruk, men kutter samtidig i tjenester nær folk, sier Gjelsvik.

Han understreker at Sp med sine konsulentkutt først og fremst vil ramme innkjøp av kommunikasjon- og PR-tjenester.

- Hvis vi tar utgangspunkt i at staten bruker 8 milliarder i året på konsulenter, vil vi bare kutte om lag 10 prosent. Det er altså ikke slik at vi vil fjerne all konsulentbruk, sier han.

Konsekvenser

I sitt svar til Stortinget oppgir helseminister Bent Høie (H) at om lag 84 prosent av konsulentutgiftene i departementet i tredje kvartal gikk til utvikling av programvare og IKT-løsninger.

- Dette kan forsinke nødvendige omstillings- og effektiviseringstiltak som er viktige for å gi god velferdstjenester til brukerne, skriver Høie om forslaget fra Ap og Sp.

Konkret hevder han at forslaget vil innebære at viktige prosjekter vil få lavere framdrift eller gjøre at de ikke gjennomføres. Et eksempel er bivirkningsregisteretet og det såkalte DELE-prosjektet, som skal gjøre legemiddelinformasjon lettere tilgjengelig for sykehusene og resten av helsetjenesten.

Arbeidsminister Anniken Hauglie (H) sier konsekvensene av opposisjonens kuttforslag vil bli særlig merkbare for Nav og Statens pensjonskasse (SPK).

- En kraftig reduksjon i konsulentbruken vil ikke minst redusere utviklingstakten i betydelig grad, både når det gjelder IKT-moderniseringsprogrammet og større prosjekter som finansieres over eget driftsbudsjett, skriver Hauglie.

For SPKs del kan konsultentkutt i den størrelsesorden som Ap og Sp foreskriver, føre til at man ikke klarer å levere pensjonsreformen til rett tid, ifølge statsråden.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media