<strong>KYSSET KJÆRESTEN FARVEL:</strong>  Eivind Trædal fikk et kjapt møte med kjæresten Maria Amelie. Nå må hun ut av landet.
Foto: Cornelius Poppe / SCANPIX
KYSSET KJÆRESTEN FARVEL: Eivind Trædal fikk et kjapt møte med kjæresten Maria Amelie. Nå må hun ut av landet. Foto: Cornelius Poppe / SCANPIX Vis mer

- Et vanvittig sjokk å kysse henne farvel

Flere hundre demonstranter viser sitt engasjement for Maria Amelie i kveld.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): - Det var et vanvittig sjokk å kysse henne farvel mens åtte menn dro henne inn i en bil, og kjørte henne til et ukjent sted, sa Eivind Trædal fra talerstolen nettopp.

Det avholdes i kveld demonstrasjon flere steder i landet for Marie Amelie. Kjæreste og samboer Trædal var en av de som talte foran justisdepartementet i Oslo.

- Hun kom fra Tinghuset. Får ikke være med oss, men må sitte fengslet til russiske myndigheter har godkjent, sa Trædal.

- Noen spør hvorfor hun skal få særbehandling, jeg spør hvorfor ikke flere får individuell behandling, sa Trædal før han gikk av scenen og hilste alle de frammøtte for Maria Amelie.

Petter Nome viste sin støtte Engasjementet etter 25-åringen fra Kaukasus ble arrestert av åtte politimenn i Lillehammer i går kveld, har vært enorm.

<strong>STORT OPPMØTE:</strong>  Flere hundre mennesker har møtt opp foran Justisdepartementet i Oslo for å vise sin støtte for Maria Amelie i kveld. Foto: Scanpix
STORT OPPMØTE: Flere hundre mennesker har møtt opp foran Justisdepartementet i Oslo for å vise sin støtte for Maria Amelie i kveld. Foto: Scanpix Vis mer

Flere Facebook-grupper er opprettet, venner bruker bilde av Maria Amelie som profil-bilde, det tviteres og demonstrasjoner avholdes i kveld blant annet i Trondheim, Oslo og Stavanger.

I Oslo blir det i kveld demonstrert foran Justisdepartementet, og før klokka 17.00 hadde allerede flere hundre mennesker møtt opp for å vise sin støtte.

En av de frammøtte var tidligere NRK-journalist Petter Nome.

 - Det er et paradoks at Jens Stoltenberg snakker om det humanitære Norge - så skjer dette. Det er en manglende vilje til å tenke utenfor paragrafer. Det er lov til å bruke skjønn og fornuft, sier Nome som var konferansier.

- Vanvittig urettferdig Klokka 16.20 kom kjennelsen i Oslo Tingrett, hvor tingrettsdommer Finn Haugen innledet med å fortelle at Maria Amelie må forlate landet.

TALTE FOR KJÆRESTEN: : Eivind Trædal Foto: Sveing Uddu Ystad
TALTE FOR KJÆRESTEN: : Eivind Trædal Foto: Sveing Uddu Ystad Vis mer

Hun og advokat Brynjulf Risnes anket kjennelsen på stedet.

Maria Amelie har, til tross for sin papirløse tilværelse, tatt en mastergrad ved NTNU.

I kveld samles de nærmeste vennene både i Oslo og Trondheim for å vise sin støtte.

- Jeg tror ikke demonstrasjonen vil hjelpe, men det er lov å håpe. Det er vanvittig urettferdig, sier Milla Aukrust.

De nærmeste visste Hun er en av Maria Amelis nærmeste venninner, og de to innledet et tett vennskap de begge var engasjert ved Studentersamfundet i Trondheim.

<strong>SLIPP MARIA AMELIE FRI:</strong>  Budskapet var klart i Oslo i kveld. Foto: Scanpix
SLIPP MARIA AMELIE FRI: Budskapet var klart i Oslo i kveld. Foto: Scanpix Vis mer

- Jeg har visst at Maria har vært ulovlig i landet i fire-fem år. Jeg har fryktet en arrestasjon hele tida, og hun var forberedt på det verste. Vi har vært redde og bekymret lenge, sier Aukrust til Dagbladet.

Anders Ryan, som også ble kjent med Maria Amelie under studiedagene i Trondheim, mener politiet aksjonerer på en uriktig og overilt måte.

- Hun har alltid jobbet med politiet, og invitert til samtale og debatt. Politiet kunne enkelt ha ringt Maria og blitt enig med henne om et møte, sier Ryan til Dagbladet.

Demokratisk problem Antirasistisk senter, Kirkens bymisjon og Maria Amelies kjæreste talte i kveld.

- Frihet for Maria Amelie og verdighet for landets papirløse, sier Kirkens bymisjon, mens Antirasistisk senter karakteriserer det som et demokratisk problem - noe antallet oppmøtte menneskser viser.

<strong>KYSSET KJÆRESTEN FARVEL:</strong>  Eivind Trædal fikke et kjapt møte med kjæresten til Maria Amelie. Foto: Eirik Helland Urke / Dagbladet
KYSSET KJÆRESTEN FARVEL: Eivind Trædal fikke et kjapt møte med kjæresten til Maria Amelie. Foto: Eirik Helland Urke / Dagbladet Vis mer
<strong>MÅ UT:</strong>  Maria Amelie (25), som har oppholdt seg ulovlig i Norge i åtte år, må ut av landet. Hun anket kjennelsen fra Oslo Tingrett på stedet i dag. 
Foto: Berit Roald / Scanpix
MÅ UT: Maria Amelie (25), som har oppholdt seg ulovlig i Norge i åtte år, må ut av landet. Hun anket kjennelsen fra Oslo Tingrett på stedet i dag. Foto: Berit Roald / Scanpix Vis mer
- Et vanvittig sjokk å kysse henne farvel

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer