Et varslet blodbad

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • Øst-Timor herjes av en ny voldsbølge, satt i gang av pro-indonesiske væpnede militsgrupper. Det hersker anarki og kaos, og verdenspressen er i ferd med å evakuere. FN står som en maktesløs tilskuer til det som skjer, mens indonesiske soldater og politifolk enten forholder seg passive eller aktivt støtter militsens herjinger.
  • Dette er beretningen om et varslet blodbad. De fleste spekulasjoner gikk ut på at de beryktede militsgruppene ikke ville forholde seg rolige til et fritt Øst-Timor. Etter mandagens folkeavstemning tyder alt på et klart flertall for uavhengighet. I denne situasjonen prøver militsen åpenbart å legge grunnlaget for en borgerkrig.
  • Man kan bare spekulere på hvorfor Indonesias mektige militære overhodet godtok et FN-regissert valg. Muligens satset de på at militsgruppene ville klare å skremme folk vekk fra stemmeurnene. Det skjedde i alle fall ikke. Man kan også stille seg spørsmålet om de militære nå opererer på egen hånd i Øst-Timor, eller om landets politiske myndigheter støtter det som skjer. Men det man kan undre seg mest over, er hvorfor folkeavstemningen ble gjennomført med et så svakt sikkerhetsapparat til stede. Ubevæpnede FN-politifolk kan ikke gjøre annet enn å forsøke å beskytte seg sjøl. Onsdag herjet militsen til og med rett utenfor døra til FN-hovedkvarteret i Øst-Timors hovedstad Dili.
  • I den situasjonen som nå er oppstått, er den frihetshungrige sivilbefolkningen helt uten beskyttelse. Hittil har mobben konsentrert seg om politiske aktivister og utenlandske journalister, mens folk flest holder seg innendørs i frykt. I Dili er det militsen som rår med sine våpen og veisperringer.
  • Indonesiske myndigheter åpner nå for fredsbevarende FN-styrker, men først etter at valgresultatet er klart. Det skjer etter planen over helga. Så skal en eventuell FN-styrke på plass. Og mens FN foreløpig bare er i stand til å sende ut muntlige fordømmelser fra New York, kan volden bli trappet opp ytterligere.