Et varslet dødsfall

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • Aftenposten brakte i helga nyheten om at ei 16 år gammel jente i februar døde etter å ha blitt plassert på isolat i Barnevernets Ungdomssenter (BUS) i Oslo. Hun skal ha fortalt at hun hadde satt ei sprøyte, men hun ble ikke undersøkt av lege. I stedet ble hun låst inne på ei slags celle, et nakent rom med en tynn madrass på golvet. Hun ble funnet bevisstløs klokka 7 om morgenen, men fikk først legehjelp etter 45 minutter. Da var det for seint.
  • Det viser seg at Europarådets torturkomité allerede for nærmere to år siden rettet skarp kritikk mot rutinene ved BUS. I tillegg skrev tidligere sykehusdirektør ved Ullevål sykehus Erik Kreyberg Normann og direktør Vidar Eriksen i Oslo kommunes barne- og familieetat et brev til byrådet for et år siden der de advarte mot faren for dødsfall i isolatet til institusjonen. Det finnes ikke helsepersonell ved BUS som kan gripe inn i slike tilfeller.
  • Dødsfallet var så å si varslet på forhånd av så vel torturkomiteen som andre kompetente fagfolk - det er i seg selv opprørende, og reiser spørsmålet om det ikke her foreligger uansvarlighet som grenser til kriminalitet. Men den tragiske hendelsen bør få flere konsekvenser. Spørsmålet er om mennesker i rus vurderes som syke eller kriminelle av hjelpepersonell og myndighetspersoner. Det er bare en knapp måned siden en 19 år gammel gutt døde i fyllearresten ved Hamar politistasjon. Heller ikke han fikk legetilsyn, selv om han var kraftig alkoholforgiftet.
  • Både 16-åringens og 19-åringens død vekker mistanke om at rusete mennesker ikke blir behandlet som syke. I stedet synes det som om man mener at tilstanden er «deres egen skyld», slik at de snarere skal straffes enn hjelpes. Vi frykter at dette er den underliggende årsaken til at man ikke anser det som nødvendig å ha medisinsk personale klart som kan vurdere tilstanden til mennesker med livstruende forgiftning. Men uansett årsak forventer vi at rutinene nå endres, både ved BUS og i fengslene, slik at syke mennesker blir behandlet som det de er: pasienter og ikke kriminelle.