Et varslet resultat

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Gårsdagens russiske parlamentsvalg ble historien om et i høyeste grad varslet resultat.

Dessverre. Ikke fordi president Vladimir Putins parti, Enhetlig Russland, vant stort, men fordi alt tyder på at det skjedde ved hjelp av omfattende og godt organisert juks. Presidentens parti ser ut til å ha benyttet seg av både bestikkelser og trusler for å blåse opp stemmetallene for partiet. Som Dagbladet dokumenterer i dagens avis, var det også valgurner som ikke var forskriftsmessig forseglet. Det åpner for at stemmesedler kunne bli lagt i stemmeurnene etter at valget var over.

Enhetlig Russland lå i går an til å få over 60 prosent av stemmene. Tallet er påfallende nær det partiets ledere sier de hadde håpet på. Det gir Putin den «moralske rett» til å lede Russland også etter at han går av som president i mars. Den moralske rett er Putins eget begrep. Sånn fortalte han velgerne at gårsdagens valg var en folkeavstemning om Putin.

Men hvorfor benytte seg av juks for å vinne et valg man uansett hadde vunnet med god margin, helt uten juks? Svaret på dette er komplisert, og handler både om manglende demokratiske tradisjoner og om en politisk kultur fra Sovjet-tida der overivrige tjenere overoppfyller det som er forventet av dem. Derfor blir jukset utført på en ofte ikke spesielt intelligent måte. Å presse offentlig ansatte til å stemme på regjeringspartiet, og true dem med sparken hvis de ikke gjør det, er et eksempel på dette. Det er heller ikke spesielt smart å tro at det ikke blir oppdaget. Det er snarere ganske skamløst.

Men sånn ter altså makta seg i dagens Russland. Og hva skal vi gjøre med det? Ikke mye, antakelig. For Putins vilje til å høre på gode råd fra Vesten er ikke stor. Det er heller ikke Vestens mulighet til å legge politisk press på Russland. Dagens Russland seiler på en sjø av olje, og det er mer sannsynlig at Russland er i stand til å presse USA og EU enn motsatt. I dag snakker vi altså om et valg som ble manipulert, og der målet helliget midlene. Det russiske folk hadde fortjent bedre.