Et varslet uføre i Irak

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det uføret som USA, Storbritannia og deres allierte har rotet seg inn i i Irak, overrasker ikke mange av krigsmotstanderne. Det er et varslet uføre. Godt over 10 000 uskyldige sivile har så langt måttet bøte med livet for dette eventyret. Nå finnes det naturligvis ingen vei tilbake, men veien framover for Iraks nye og midlertidige overgangsregjering ser ut som et eneste minefelt. Okkupasjonsmaktenes overgangsstyre, med USAs Paul Bremer i spissen, viste seg udugelig på de fleste områder, bortsett fra kanskje å dele ut sekkevis med penger uten kvittering. Det boet som midlertidig statsminister Iyad Allawi og hans statsråder har overtatt, er ikke mye å bygge på. De mangler omtrent alt som trengs for å styre et land, fra legitimitet til et statsapparat. Deres styre hviler på USAs militære styrker.

Krigen er formelt over, men det som kom etterpå har vært verre enn krigen, målt i tapte menneskeliv. Okkupasjonen er formelt over, men det som var okkupasjonsstyrkene, kan ikke forlate landet på lenge ennå. De er milevidt fra å gjenopprette lov og orden. USAs styrker klarte aldri å innta den opprørske byen Fallujah, som nå er et uavhengig, islamsk smugleremirat. I sunnibeltet i Midt-Irak er bakholdsangrep og bilbomber hverdagskost. I Sør-Irak har sjiaene gjort opprør de siste dagene. Overalt tas gisler som ledd i politisk eller økonomisk utpressing. Foreldre er redde for å la sine barn gå ut og leke eller gå på skolen, for de kan bli skutt eller bortført.

Det eneste trygge området i Irak nå er kurdernes land i nord. Omsider har kurderne lært å unngå de blodige indre feidene mellom sine klaner. Nå har de skapt en fristat i Nord-Irak, hvor de har det bedre enn noen gang. Men kurderne er redde for at et samlet Irak vil ta fra dem deres frihet igjen. Med den tilstanden som hersker i resten av Irak, tror vi kurderne har god tid til å forberede seg.

USA kan øke undertrykkelsen, men blir da enda mer forhatt, eller gi opp, men det blir umulig pinlig. Allawi kunne vinne støtte på å markere avstand til USA, men det er umulig fordi han er helt avhengig av deres soldater.