Et varslet utspill

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fremskrittspartiet ventet ikke lenger enn til lørdag med sitt varslete utspill om innvandring og integrering etter at et samlet Storting først stilte seg bak regjeringen etter angrepene på Norges ambassader i Syria og Teheran. Carl I. Hagen som ennå i noen uker er partiformann, brukte årsmøtet i Oslo-partiet til å markere enda sterkere enn Siv Jensen i Stortinget, at innvandringsmotstand er en sentral del av partiets politiske fundament. I radioen i går fulgte Hagen opp i debatt med Høyre-leder Erna Solberg som konkluderte at Fremskrittspartiet ikke har noen tiltak for integrering, bare krav om tilpasning. Siv Jensen skrev brev til statsminister Stoltenberg der hun anklager regjeringen for unnfallenhet i forhold til ekstreme muslimer. Brevet er preget av mistenkeliggjøring i alle retninger.

Hagen spilte ut sitt Willoch-kort etter at Willoch her i avisa sa at Europa kan få muslimsk flertall i 2050. At beregningene er høyst tvilsomme, affiserer ikke Hagen som innrømmer at Fremskrittspartiet har kopiert sin innvandrerpolitikk fra Danmark der innvandringen er redusert.

Alle som observerer Danmark med andre briller enn Frps, ser at integreringspolitikken der er mislykket og har bidratt til problemene som danskene nå har i den muslimske verden. Mens danske muslimer oppildner trosfeller til å demonstrere mot landet, viser den muslimske innvandrergruppa i Norge at det store flertall identifiserer seg både med landet, flagget og ytringsfrihet som en sentral verdi i det norske demokratiet. Men det passer ikke inn i Hagens og Jensens sjablonger å anerkjenne dette, slik Erna Solberg gjør.

Frp er vanligvis raske til å slutte seg til vurderinger fra Politiets Sikkerhetstjeneste. Det påfallende unntaket er Jørn Holmes uttalelse om at den som motarbeider en god integreringspolitikk i Norge, bidrar til å øke en framtidig terrortrussel.

Motivet bak Fremskrittspartiets splittende utspill er enkelt å gjennomskue. Hagen og Jensen satser på at fremmedfrykt er en velgermagnet for partiet. De velger samtidig å se bort fra at partiets menneskesyn er den viktigste årsaken til at andre partier er lunkne til organisert samarbeid med Frp.