Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

LOs oljedebatt:

- Et veldig negativt signal

Olje- og energiminister Terje Søviknes mener oljeskeptikerne i LO kan skape usikkerhet blant utenlandske investorer.

SAGER: Olje- og energiminister Terje Søviknes mener særforbund i LO sager over greinen de sitter på.
Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
SAGER: Olje- og energiminister Terje Søviknes mener særforbund i LO sager over greinen de sitter på. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Han advarer mot å skape usikkerhet i utlandet om norsk olje- og gassproduksjon.

- LO-forbundene gir internasjonale investorer et veldig negativt signal om hva som skjer i Norge. Vi har vært et ettertraktet investeringsmål fordi vi opererer i et stabilt hjørne av verden med bred politisk enighet om oljenæringen, sier Terje Søviknes.

Prisen for nedtrapping

I Dagbladet i dag presenteres konklusjonene i en rapport som er utarbeidet på oppdrag fra flere av fagforbundene som ønsker å verne Lofoten, Vesterålen og Senja. De har engasjert økonomene i Samfunnsøkonomisk analyse for å beregne hva det vil koste å trappe ned norsk utvinning av olje og gass.

- Det viktigste med denne rapporten er at den illustrer at vi har noen valg. Det er ikke slik at det eneste alternativet ved utfasing av olje er massearbeidsledighet og sosial nød, slik man noen ganger kan få inntrykk av, mener Jan Olav Andersen i El og It Forbundet.

I følge Samfunnsøkonomisk analyse vil årlige kostnader med å omstille beløpe seg til 97 milliarder kroner dersom Norge ikke åpner noen nye oljefelt og 59 milliarder hvis eksisterende oljefelt utvinnes, men all leteaktivitet stoppes.

Ekstreme innhogg

Olje- og energiminister Terje Søviknes advarer mot det han omtaler som ekstreme innhogg i inntektene til fellesskapet.

- Tusenvis av arbeidsplasser settes i fare, statens inntekter vil falle så dramatisk at vi vil få store problemer med å finansiere velferden vår, sier Søviknes.

50.000 arbeidsplasser alene

Han viser også til Fagforbundets forslag på LO-kongressen om å droppe investeringer i oljesektoren etter 2050.

- Det er ingen grunn til å gjøre disse vurderingene i 2017. Johan Sverdrup-feltet skal produsere til langt etter 2050, et prosjekt som alene har over 50.000 arbeidsplasser knyttet til seg, sier Frp-statsråden.

Sager av greinen

Olje- og energiministeren påpeker overfor Dagbladet at han har vanskelig for å forstå at særforbund i LO heier fram de som angriper oljesektoren.

- Særlig de som har mange arbeidsplasser knyttet til næringen. Ekstra ille er det at Fagforbundet som er helt avhengig av verdiskapingen i olje- og gassnæringen arbeider mot næringen. De sager av greinen de sitter på, sier Terje Søviknes.

Savner Støre

Han etterlyser Arbeiderpartiets posisjon.

- Hva gjør oljedebatten i LO med Arbeiderpartiet? Hvor drar dette Arbeiderpartiet når det skapes en slik usikkerhet? Jeg savner Jonas Gahr Støre som energitalsmann. Men han sitter bare rolig i båten.

- Oljearbeiderne fortjener ikke denne usikkerheten. Ap må komme på banen, sier olje- og energiministeren.

Ikke enten eller

Søviknes mener diskusjonen er blitt for sort hvitt.

- Det er ikke sånn at man enten er for olje og gass eller å redde kloden, saken er at vi kan begge deler, både ha framtidig olje- og gassproduksjon og samtidig oppnå klimamålene, sier han.