PRESSEKONFERANSE: Politiadvokat Pål-Fredrik Hjort Kraby under pressekonferansen der det ble redegjort for avhørene som har foregått i USA. Foto: Sindre Granly Meldalen/Dagbladet
PRESSEKONFERANSE: Politiadvokat Pål-Fredrik Hjort Kraby under pressekonferansen der det ble redegjort for avhørene som har foregått i USA. Foto: Sindre Granly Meldalen/DagbladetVis mer

- Et veldig viktig avhør for oss

Politiet holdt pressekonferanse om avhørene av Breiviks halvsøster.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

SAN DIEGO (Dagbladet): Klokken 17 norsk tid holdt politiadvokat Pål-Fredrik Hjort Kraby en pressekonferanse om avhørene av Anders Behring Breiviks halvsøster som har foregått i San Diego i USA.

Kraby ønsket ikke å gi informasjon om hvem de har avhørt, men bekrefter at det gjelder noen som har stått Breivik nær.

- Det er et vitne i nær relasjon til siktede, som vi har ønsket å avhøre hele veien, sier han.

- Det er snakk om et veldig viktig avhør for oss.

Avsluttet fredag Hjort Kraby forklarte at avhørene har pågått over flere dager. De ble avsluttet sent fredag kveld lokal tid.

Utskriftene av avhørene utgjør femti sider.

Kraby ønsket ikke å si noe om innholdet i forklaringen, men sier vitnet har samarbeidet godt med politiet.

- Vitnet har vært villig til å la seg avhøre og har samarbeidet hele veien, sier Kraby.

Bistått av FBI FBI har bistått Oslo-politiet. Avhørene har foregått på norsk, men FBI har hatt tilgang til tolk.

- Planen var at vi etter avhørene skulle søke å gjøre såkalt bevisopptak, men vi har skrinlagt det og er godt fornøyd med avhørene, sier Kraby.

Ifølge Kraby vil det være mulig for statsadvokatene å bruke avhørene i rettssaken, hvis forsvarerne og bistandsadvokatene godtar det.

Politiet har samarbeidet tett med begge sider i planleggingen av avhørene, og forsvarerne Geir Lippestad og Vibeke Hein Bæra og bistandsadvokat Siv Hallgren har vært i San Diego hele denne uka.
Breiviks bakgrunn Kraby forklarte videre at vitnet ikke er sentralt for terrorhandlingene.

- Men det har vært viktig for oss når det kommer til siktedes bakgrunn og person.

- Det var interessant før, men etter at vi fikk rapporten fra psykiaterne, er det blitt enda mer interessant å få vite mest mulig om barndommen, ungdomstida og voksenalderen. Søsteren har vært der hele tiden og da er det viktig å få informasjon også fra henne om de periodene, uttalte forsvarsadvokat Geir Lippestad til Dagbladet tidligere.

Dagbladet og flere andre medier er i San Diego, men politiet ba pressen om å ikke omtale avhørene før de ble gjennomført, av frykt for at hun skulle trekke seg.