- Et velregissert skuespill

Politiet avviser all kritikk fra naboene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Stabssjefen ved Oslo Politidistrikt, Johan Fredriksen, tar kritikken fra naboene med stor ro. Han mener kritikken som nå kommer er en del av et velregissert spill fra okkupantenes side.

- Her får de langt på vei støtte av sine egne, og det er jo en regi her, sier Fredriksen til Dagbladet.no. Fredriksen forteller at flere av naboene er kjente navn fra det samme miljøet, og at det derfor ikke er overraskende at det kommer reaksjoner fra dem.

- Når vi en sjelden gang aksjonerer mot disse miljøene blir det litt støy i etterkant. Det er demokratiets pris, og det skal vi være glade for, sier han.

- En spesiell situasjon

Fredriksen forteller at politiet har gjennomført 7 aksjoner mot forskjellige okkupanter dette året, og at politiet vurderer okkupasjonen i St. Halvardsgate som spesiell.

- I forhold til de andre okkupasjonene, er dette et litt spesielt tilfelle. De seks foregående aksjonene har vi løst ved dialog, for vi vil helst ikke bruke ressurser på reelle bostedsløse. Men politiet plikter å bistå namsmannen når alle andre demokratiske virkemidler er prøvd. I denne konkrete okkupasjonen var det ikke mulig å komme i dialog.

Politiets versjon av saken står i sterk kontrast til det naboene hevder. På grunn av klager om husbråk rykket en patrulje ut til boligen, og ble møtt av maling og ekskrementer fra andre etasje.

Langt over grensa

- Dette er langt over grensa for hva vi kan akseptere. Det er vold mot offentlig tjenestemann, og det må vi reagere på. Når vi gikk inn med såpass mange politifolk var det av sikkerhetshensyn. Vi visste jo blant annet ikke hvor mange som var inne i bygningen, sier Fredriksen.

- Naboene hevder altså at det først ble konfrontasjon da den første patruljen ville bryte opp døra, og at det slett ikke var husbråk?

- Jeg kan ikke svare deg på alle detaljene rundt det, men det ligger i sakens natur at dette er oppdrag politiet gjerne skulle vært foruten. Men i dette tilfellet har vi navngitte klagere som får forstyrret nattesøvnen sin, og da kan vi ikke unnlate å sjekke det ut.

Greit med anmeldelse

- Naboene er også kritiske til at dere ikke hadde med medisinsk assistanse, og at dere ikke tilkalte noen til tross for at okkupantene hylte etter lege?

- De har en regi på aksjonen og de gjør gjerne disse tingene for å nå ut i media. Når okkupantene kom ut på gata og så at journalistene hadde flyttet seg ble de helt stille. Hele seansen framsto som et skuespill, sier Fredriksen.

- Hvordan vurderte dere ropene om hjertefeil hos en av okkupantene?

- Politiets vurdering der og da var å gi henne en sjekk, men ikke på stedet på grunn av alt oppstyret. Hun ble møtt av en ambulanse foran politihuset. Da var konklusjonen at det ikke var noe galt, og hun avsto selv fra videre undersøkelser.

- Jeg tilbakeviser den påståtte maktbruken på det sterkeste, sier Fredriksen.

- Hvordan stiller politiet seg til en eventuell anmeldelse fra naboene?

- Man står jo fritt til å anmelde, så det må være helt greit.

LANGT OVER GRENSA: Politiet ble møtt av malingsbøtter og ekskrementer da de ville ta seg inn i den okkuperte gården. - Langt over grensa, sier stabssjefen ved Oslo Politidistrikt.