NYTT KUPP: En soldat fra det thailandske forsvaret tar opp stilling bak et kjøretøy utenfor en offisersklubb i Bangkok. Dagens kupp er det tolvte siden 1932. Foto: Apichart Weerawong/ AP / NTB Scanpix
NYTT KUPP: En soldat fra det thailandske forsvaret tar opp stilling bak et kjøretøy utenfor en offisersklubb i Bangkok. Dagens kupp er det tolvte siden 1932. Foto: Apichart Weerawong/ AP / NTB ScanpixVis mer

- Et ventet militærkupp

Militærkuppet i Thailand kommer ikke som noen overraskelse, men pågripelsen av protestleder Suthep Thaugsuban er uventet, ifølge svensk forsker.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Man får nok si at kuppet var ventet, men pågripelsen av Suthep er uventet. Men jeg tolker pågripelsen som en måte å legitimere kuppet, sier Magnus Andersson, forsker ved Lunds universitet.

Andersson peker på at Suthep mer eller mindre har krevd at militæret skal gripe inn for å beskytte monarkiet.

Pågripelsen er dermed egnet til å demonstrere at militæret ikke går i ledtog med protestlederen til tross for at de nå følger opposisjonens råd.

Overgangsregjering Den svenske forskeren regner med at militæret innsetter en overgangsregjering som får ett eller to år på seg til å forberede nyvalg. Den nye statsministeren blir trolig hentet fra den tradisjonelle eliten, og Andersson antar at vedkommende vil forsøke å styrke båndene til partier som står i opposisjon til tidligere statsminister Thaksin Shinawatra.

Dermed vil kuppet være et tilbakeslag for Thaksins søster Yingluck Shinawatra, som nylig måtte gå av som statsminister etter å ha blitt dømt for maktmisbruk.

- Dette er et tilbakeslag for Yingluck, det er et tilbakeslag for den demokratiske prosessen, som tross alt har pågått siden man overlot makten til en regjering som var valgt i frie valg, mener Andersson.

Sensur Thailandsk radio og fjernsyn har fått ordre om å stanse vanlige sendinger og kun sende programmer som er godkjent av militæret. Sensuren gjelder alle landets TV- og radiokanaler og blir innført etter at militæret overtok makten i et kupp torsdag. Den skal sikre at folket får «nøyaktige nyheter», ifølge militæret.

- Alle radio- og TV-stasjoner, satellitt og kabel, må stanse vanlige programmer og sende innhold fra hæren inntil de får beskjed om noe annet, sa en talsmann for hæren, Winthai Suvaree, i en TV-sendt kunngjøring torsdag kveld lokal tid.

Portforbud i hele landet Militæret i Thailand innfører portforbud i hele landet fra klokka 22 om kvelden til 05 om morgenen, opplyser en talsmann for hæren. Kunngjøringen kommer etter at militæret overtok makten i et kupp tidligere torsdag. Opposisjonen har lenge krevd at militæret gjennomfører et kupp for å beskytte monarkiet.

Grunnloven satt til side
Den thailandske grunnloven er opphevet midlertidig etter at militæret overtok makten i landet, ifølge en talsmann for hæren. Han opplyser også at forsvarssjef Prayuth Chan-ocha vil stå i spissen for det militære rådet som nå leder landet. Selv om grunnloven blir satt til side, vil det øverste kammeret i nasjonalforsamlingen og alle landets domstoler fortsette å fungere, framholder talsmann Winthai Suvaree. Men alle ministrene i regjeringen har fått ordre om å melde seg for militæret.

(NTB)