FORTSATT KRISE: Den britiske statsministeren David Cameron talte torsdag på det årlige World Economic Forum - møtet i Sveits. Fortsatt sliter Storbritannia med finanskrisen som rammet i 2008. Foto: JOHANNES EISELE / AFP / NTB Scanpix.
FORTSATT KRISE: Den britiske statsministeren David Cameron talte torsdag på det årlige World Economic Forum - møtet i Sveits. Fortsatt sliter Storbritannia med finanskrisen som rammet i 2008. Foto: JOHANNES EISELE / AFP / NTB Scanpix.Vis mer

- Et verre fall har man ikke sett siden før Dronning Victoria

Britisk økonomi er like ille som under depresjonen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det er flere økonomiske eksperter som i dag slår fast at det er bråstopp i den britiske økonomien.

Storbritannia har ikke hatt verre fall i sin økonomi, utenom rett etter første og andre verdenskrig.

Det skriver den britiske avisa The Telegraph.

Fortsatt krise Storbritannia står overfor store og alvorlige vanskeligheter, innrømmer britiske ministre i dag.

Nye tall viser nemlig at Storbritannias økonomi ikke vokste i det hele tatt i 2012.

STENGT: Flere butikker stenges nå i den britiske hovedstaden London.  Foto: ANDY RAIN / EPA / NTB Scanpix
STENGT: Flere butikker stenges nå i den britiske hovedstaden London. Foto: ANDY RAIN / EPA / NTB Scanpix Vis mer

Den britiske regjeringen sier de er klar over at britisk økonomi er i dårlig stand, men mener samtidig at Storbritannias finanser er under bedring. Tross politikernes optimisme mener økonomiske analytikere at økonomien fortsatt er i krise, mer enn fire år etter at finanskrisa begynte i 2008.

- Dyp og langvarig Det er blant annet økonomer fra den kongelige banken i Skottland som slår fast at den økonomiske veksten ikke har vært verre i fredstid, så lenge man har hatt materiale. Det har man hatt siden 1830-tallet.

- Bortsett fra rett etter krigen har man ikke sett et verre fall i den økonomiske utviklingen siden før dronning Victoria gikk på tronen, sier Stephen Boyle, som leder økonomene ved Royal Bank of Scotland.

Han mener også at politikerne kunne forutsett den økonomiske krisa. Mye av roten til problemet går lenger tilbake enn 2008.

- Når du får en nedtur som har rot i høy gjeld og et stresset finanssystem forteller historien oss at krisene går dypere og varer lengre, sier Boyle.

OVERRASKENDE: Den britiske økonomien har gikk svært overraskende tilbake med 0,3 prosent i det fjerde kvartalet av 2012. Foto: FACUNDO ARRIZABALAGA / EPA / NTB Scanpix.
OVERRASKENDE: Den britiske økonomien har gikk svært overraskende tilbake med 0,3 prosent i det fjerde kvartalet av 2012. Foto: FACUNDO ARRIZABALAGA / EPA / NTB Scanpix. Vis mer

- Ingen enkel løsning
Økonomene som jobber hos Royal Bank of Scotland forklarer hvorfor det er så vanskelig for Storbritannia å komme seg etter finanskrisa som rammet i 2008.

- Når resten av verden sliter med lignende økonomiske problemer blir det spesielt vanskelig å bedre økonomien. Her finnes ingen enkel løsning. Dette handler ikke bare om det som skjedde i 2008, men også det som skjedde opp mot krisa, sier Boyle og legger til:

- I motsetning til den økonomiske tilbakegangen på 1980 og 90-tallet, skjer dette nå i hele verden.

SKAPER BEKYMRING: Den nedgående trenden i britisk økonomi skaper bekymring i den britiske befolkningen. Foto: ANDY RAIN / EPA / NTB Scanpix.
SKAPER BEKYMRING: Den nedgående trenden i britisk økonomi skaper bekymring i den britiske befolkningen. Foto: ANDY RAIN / EPA / NTB Scanpix. Vis mer