- Et viktig framskritt for Libanon

Det sier president Barack Obama om at er nå tatt ut tiltalebegjering etter drapet på den tidligere statsminister i landet.

DREPT: En plakat viser Libanons tidligere statsminister Rafiq Hariri, som ble drept i et bombeangrep i 2005, og hans sønn Saad Hariri, som nå leder et forretningsministerium etter at hans samlingsregjering falt i forrige uke da Hizbollah og bevegelsens allierte trakk seg fra regjeringen som følge av uenighet om etterforskningen av drapet på Rafik Hariri. Foto: REUTERS / Ali Hashisho / SCANPIX
DREPT: En plakat viser Libanons tidligere statsminister Rafiq Hariri, som ble drept i et bombeangrep i 2005, og hans sønn Saad Hariri, som nå leder et forretningsministerium etter at hans samlingsregjering falt i forrige uke da Hizbollah og bevegelsens allierte trakk seg fra regjeringen som følge av uenighet om etterforskningen av drapet på Rafik Hariri. Foto: REUTERS / Ali Hashisho / SCANPIXVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Påtalemyndigheten ved den FN-støttede spesialdomstolen som er opprettet etter drapet på den tidligere statsministeren i Libanon, overleverte sin tiltalebegjæring til domstolen mandag.

- Denne handlingen er et viktig skritt framover mot avslutningen av ei tid med straffefrihet for drapet i Libanon og mot rettferdighet for det libanesiske folket, sier Obama.

Rafiq Hariri og 22 andre ble drept i en kraftig bilbombeeksplosjon i Beirut i 2005, og etterforskningen av saken er svært betent i Libanon.

- Sammen med verdenssamfunnet ber vi alle libanesiske ledere og partier om å bevare roen og vise forsiktighet, sier Obama.

Hizbollah i søkelyset Innholdet i tiltalebegjæringen er fortsatt ikke offentliggjort, men den antas å inneholde anklager mot personer fra sjiabevegelsen Hizbollah, som nekter for å ha hatt noe med drapet å gjøre.

I forrige uke utløste striden om etterforskningen regjeringskrise i Libanon da Hizbollah og bevegelsens allierte trakk seg fra regjeringskoalisjonen. Hizbollahs leder Hassan Nasrallah har også varslet at bevegelsen vil forsvare seg mot eventuelle anklager i saken.

Trass i uroen er det viktig at spesialdomstolen uhindret får fortsette sitt arbeid, mener Obama.

- Forsøk på å skape spenninger og ustabilitet, i Libanon eller i regionen, vil bare undergrave den friheten og de framtidshåpene som det libanesiske folket søker, og som så mange land støtter, sier han.

Maktkamp Libanon er nå uten regjering, og forhandlingene om en ny regjeringsdannelse i Libanon ble mandag utsatt.

- Etter å ha vurdert de ulike partienes posisjoner, har president Michel Suleiman bestemt at de parlamentariske konsultasjonene skal utsettes til neste mandag, opplyste presidentens kontor.

Ifølge Mohamed Chatah, som er rådgiver for statsminister Saad Hariri, skal utsettelsen gi mer tid til det internasjonale arbeidet for å skape bevegelse i den fastlåste situasjonen i landet.

Saad Hariri er Rafik Hariris sønn. Han leder nå et forretningsministerium i påvente av en ny regjeringsdannelse.

Hizbollah har allerede gjort det klart at det er uaktuelt å støtte en ny regjering hvor Saad Hariri er statsminister.

NTB