- Et viktig gjennombrudd

- Hvis forsøkene lykkes, kan dette engelske gjennombruddet hjelpe mange norske pasienter med leukemi i framtida, sier overlege Geir Tjønfjord ved Rikshospitalet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Dette er et gjennombrudd. Men det går nok noen år før dette blir en behandling for de mange, mener Geir Tjønfjord, som er positivt overrasket over framgangen til kollegene ved London Hammersmith Hospital. Tjønfjord besøkte nylig professor John Goldman som skal lede pilotstudien hvor ti pasienter skal delta.

- Det jobbes enormt med immunterapi over hele verden. Vi «fusker litt» i faget på Rikshospitalet også, og tilbyr immunterapi til noen få utvalgte pasienter, sier Tjønfjord.

- At immunceller tar livet av leukemiceller, har vi visst lenge. Men det er langt fra laboratoriet til klinikken. Vår versjon av immunterapien er å sprøyte hvite blodlegemer inn i pasientenes årer. De fleste reagerer positivt på denne behandlingen, sier Tjønfjord.

Prinsippet for slik behandling er velkjent. Den byr heller ikke på etiske problemstillinger, ifølge Tjønfjord.

- Dette har ingen ting med genmanipulering å gjøre. De engelske forskerne har kanskje oppdaget det genet som spiller hovedrollen i utviklingen av leukemi, og har klart å sette det sjakk matt, sier overlege Geir Tjønfjord.