- Et viktig, men vanskelig mål

En av Russlands viktigste infrastrukturer kan være neste mål på ukrainernes liste. - Hvis muligheten byr seg, vil vi definitivt gjøre det, sier leder i sikkerhets- og forsvarsrådet

VIKTIG: Kertsjbrua knytter Russland og Krim-halvøya sammen, men har provosert Ukraina siden åpningen i 2018. Foto: Pavel Rebrov / Reuters / NTB
VIKTIG: Kertsjbrua knytter Russland og Krim-halvøya sammen, men har provosert Ukraina siden åpningen i 2018. Foto: Pavel Rebrov / Reuters / NTB Vis mer
Publisert

15. mai 2018: Russlands president Vladimir Putin kjører over den 19 kilometer lange Kertsjbrua som knytter Russland til den annekterte Krim-halvøya. Prislappen på det enorme prosjektet var omkring 30 milliarder norske kroner.

Allerede tre år etter at arbeidet med brua startet, ble den offisielt åpnet. Ukraina deltok i begynnelsen i finansieringsplanen for prosjektet, men trakk seg et år før byggingen startet, etter at Russland annekterte Krim-halvøya.

- Den russiske okkupasjonsmakten, som midlertidig har okkupert Krim, fortsetter å handle i strid med folkeretten, slo Ukrainas daværende statsminister, Volodymyr Hrojsman, fast da åpningen skjedde.

ØDELAGT: Dette russiske pansrede toget skal ha blitt sprengt av det Ukrainske militæret. Video: Twitter Vis mer

- Hvis muligheten byr seg

Mai 2022: Krigen i Ukraina har snart pågått i tre måneder. Fire år etter åpninga, har Kertsjbrua igjen kommet i fokus.

Nå spekuleres det i hvor høyt på lista over militære mål brua faktisk står.

- Hvis vi hadde kapasitet til å angripe, hadde vi allerede gjort det. Hvis muligheten byr seg, vil vi definitivt gjøre det, uttalte Oleksiy Danilov, leder i det nasjonale sikkerhets- og forsvarsrådet, nylig til Forbes.

Ubemannede båter med missiler, langdistansevåpen eller luftangrep. Spekulasjonene rundt mulige angrep har vært mange. Så langt står imidlertid Kertsjbrua urørt.

- Krevende

Oberstløytnant ved Forsvarets høgskole og ekspert på ukrainsk og russisk forsvar, Geir Hågen Karlsen, sier til Dagbladet at han er usikker på hvor realistisk et angrep på brua er. Han er helt klar på at det vil være et utfordrende mål å begi seg ut på.

- Den vil nok være krevende å angripe, og må slik jeg ser det anses som et langsiktig mål. Når det er sagt, så er den et viktig, men et vanskelig mål, sier Karlsen.

Kertsjbrua ligger både utilgjengelig til, om lag 300 kilometer unna ukrainsk område. Den har fire veibaner og dobbeltsporet jernbane, så man vil være avhengig av riktig og kraftig nok utstyr for å kunne gjøre nok skade, forklarer oberstløytnanten. Hvorvidt ryktene om et mulig angrep med ubemannende fartøy til vanns er sannsynlig, sier Karlsen at det i så fall vil stille store krav til det militære utstyret.

- Det vil være nødvendig å sprenge flere bropilarer, og jeg er usikker på om ubemannede båter vil kunne frakte missiler som er kraftige nok til å gjøre den grad av skade. Det høres noe optimistisk ut, så langtrekkende våpen er nok mer sannsynlig dersom man skal forsøke et angrep, sier Karlsen til Dagbladet.

SKUTT NED: Videoer publisert på Telegram skal vise ukrainske soldater skyte ned to russiske droner. Video: Telegram. Reporter: Vegard Krüger. Vis mer

Enklere å ta andre mål

At brua er viktig for Russland, er oberstløytnanten likevel helt klar på. Kertsjbrua er blant annet sentral for russernes frakt av forsyninger til Krim.

Til tross for viktigheten, gjør avstanden til de pågående kampene i Ukraina det likevel mindre sannsynlig at et angrep er nært forestående, ifølge Karlsen. Han peker i stedet på annen infrastruktur som potensielt står høyere opp på lista til ukrainerne.

- Det vil nok være mer aktuelt å angripe logistikkbaser, bruer eller flyplasser som ligger på russisk side, og på den måten gjøre det vanskelig for deres del å fly inn i Ukraina. Det kan også være andre mål som vil hindre eller forsinke russerne, og som vil være enklere å angripe nå, konkluderer Karlsen.

Krigen i Ukraina

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer