- Et viktig skritt mot demokrati

Men det vanskelige gjenstår, mener utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap). - En voldsom seier, mener Midtøsten-ekspert.

DET VANSKELIGSTE GJENSTÅR: - Historisk i Kairo. En bred folkevilje vant frem, skriver utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap) på Twitter i kveld. Foto:Jacques Hvistendahl
DET VANSKELIGSTE GJENSTÅR: - Historisk i Kairo. En bred folkevilje vant frem, skriver utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap) på Twitter i kveld. Foto:Jacques HvistendahlVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Historisk i Kairo. En bred folkevilje vant frem, skriver utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap) på Twitter i kveld.

- Det er et viktig skritt mot demokrati, men det vanskeligste gjenstår: Hvem skal ta ansvar og hvordan? skriver han videre.
Utenriksministeren snakket i ettermiddag med Den arabiske ligas generalsekretær Amr Moussa og fredsprisvinner Mohamed ElBaradei. Begge understreket at demokratibevegelsen har bred folkelig deltakelse, og at tydelige reformer er avgjørende for at folk kan uttrykke sin demokratiske vilje.
- Historisk for hele regionen - Mubaraks avgang er historisk, ikke bare for Egypt, men for hele regionen, sier statsminister Jens Stoltenberg (Ap).. Stoltenberg skriver i en uttalelse at en bred folkevilje har vunnet igjennom. Mubaraks avgang innebærer at demonstrantenes viktigste krav er blitt innfridd. Dette åpner muligheten for at en reell demokratiseringsprosess kan finne sted, skriver Stoltenberg. - Egypt står nå overfor store utfordringer, og det er avgjørende at alle krefter bidrar til en fredelig overgang til et demokratisk styresett, understreker statsministeren. Det er svært viktig at man nå ser en reell utvikling mot et demokratisk Egypt der menneskerettighetene blir fullt ut respektert, fremholder han.
- De to siste ukene har vist at det finnes en omfattende liberal og demokratisk bevegelse som gir grunn til fremtidshåp for landet. Regjeringen ønsker å støtte opp under det viktige arbeidet som det egyptiske folk nå skal ta fatt på, sier statsminister Stoltenberg.

- Vil sende sjokkbølger Førsteamanuensis og Midtøsten-ekspert Bjørn Olav Utvik ved Universitetet i Oslo beskriver det hele som en voldsom seier for opposisjonen og vil oppleves og feires som det.

- Dette vil sende sjokkbølger til de arabiske landene i regionen, og få dem til å skjelve. Dette er et mye sterkere signal enn det man fikk fra Tunisia, mener Utvik.

Han tar også tak i det vanskelige spørsmålet også Gahr Støre fokuserer på: Hva skjer nå?

- Man må spørre seg hva militæret, som har overtatt makta nå, vil gjøre. Om de vil si gratulerer til folket, si de vil bevare sikkerheten i prosessen mot et valg, eller så kan de si at de ønsker å oppløse parlamentet, fjerne unntakstilstanden og endre grunnloven slik at alle kan stille som presidentkandidater.

- Åpenbart vil løsningen der de mer aktivt oppløser parlamentet være den beste. Da er man over i den den mer konstruerte formen, mens om man bestemmer seg for å sitte med makta til valget, kan man risikere flere demonstrasjoner i gata, mener Utvik.

Dagbladet følger saken.