- Et vilt beist som river folk i filler

Og det blir verre og verre, mener statsministeren. Én avis ble nevnt spesielt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Tony Blair brukte i dag en av sine siste taler som statsminister til en 30 minutter lang tirade mot mediene, skriver The Guardian.

På et pressemøte hos Reuters i London mer enn antydet han at reportere og deres ledere er konspiratoriske, sensasjonshungrige og kyniske - og at han har sett den negative utviklingen eskalere i løpet av sine 10 år i statslederstolen.

- Frykten for å gå glipp av noe gjør at dagens media, mer enn noen gang, jakter i flokk. I den modusen er de som et vilt udyr, som bare river folk og deres ettermæle i filler. Men ingen (av mediene) tør å la være, sier Blair.

- Vanskelig å la være

Talen fulgte et finsnekret manus, og kan ses på som et endelig oppgjør med pressefolkene han først brukte for alt det var verdt i oppbygningen av New Labour - før «de ville beistene» for alvor kastet seg over Blair og hans venner etter invasjonen av Irak i 2003.

Fra da av har Blair, berettiget eller ikke, vært forfulgt av skandaleopprullinger og frontalangrep i toneangivende aviser og tv-stasjoner.

Men den snart avgåtte statsministeren legger ikke skjul på den første fasen av hans forhold til mediene, og at hans beryktede PR-stab kan ha bidratt til utviklingen han nå kritiserer.

- Vi viet uforholdsmessig mye oppmerksomhet i New Labours tidlige dager på å pleie, fôre og forfølge media. Til vårt forsvar, etter 18 år i opposisjon og den tidvis intense fiendtligheten i noen medier, så var det vanskelig å se noe alternativ.

FRUSTRERT: Mye måtte bli sagt om journalistikkens forfall før han går av som statsminister, mener Blair. I dag var tiden inne. Foto: DYLAN MARTINEZ
FRUSTRERT: Mye måtte bli sagt om journalistikkens forfall før han går av som statsminister, mener Blair. I dag var tiden inne. Foto: DYLAN MARTINEZ Vis mer

Blair mener situasjonen har blitt kraftig forverret de siste åra, blant annet grunnet det store spekteret medier og krav om oppdateringer 24 timer i døgnet.

- I 1960-åra kunne regjeringen noen ganger ha møter som varte i to dager da det gjaldt alvorlige temaer. Det ville være latterlig å tro at man kunne gjøre noe slikt i dag, uten at himmelen ville falt ned før lunsj den første dagen. Ting hardner til i løpet av minutter, man kan ikke la spekulasjonene ligge der ute lenger enn et øyeblikk, sier Blair, som også kritiserer måten mediene presenterer nyhetene på.

Symbol på feil utvikling

Statsministeren bruker The Independent som sitt eneste eksempel på forfallet. Han mener avisa har blitt en «viewspaper» i motsetning til en «newspaper».

- Det er en forvirret blanding av nyheter og kommentarer. Det sistnevnte er en helt respektabel del av journalistikken, men det er ment å være adskilt.

Blair gjør det klart at han ikke venter å bli hyllet av adressatene etter skyllebøtta.

- Jeg har skrevet denne talen etter mye nøling. Jeg vet den vil bli avfeid som tøv i noen miljøer. Men jeg vet også at dette måtte bli sagt.

• I tilfelle du ikke stoler på medias framstilling, her er hele Blairs åtte sider lange tale.

- Et vilt beist som river folk i filler