Dronning Elizabeths begravelse:

- Et yndet terrormål

Londons sikkerhet står i høyspenn i forbindelse med dronning Elizabeths begravelse. - I jakten på total kontroll og sikkerhet kan man miste oversikten, advarer terrorekspert.

Dronning Elizabeth begraves mandag 19. september. Følg den her hos oss i Dagbladet TV. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

LONDON / OSLO (Dagbladet): Den blir omtalt av britisk presse som sikkerhetstesten over alle sikkerhetstester. Mandag skal dronning Elizabeths begravelse finne sted. Mer enn 2000 personer skal delta, deriblant Joe Biden og Jens Stoltenberg, i Westminster Abbey, Storbritannias tradisjonelle kroningskirke.

Ikke overraskende er sikkerhetsoppbudet i forbindelse med begravelsen enormt. I tillegg til titusenvis fra politiet og militære tropper, har landene som har statsledere til stede med seg sine egne sikkerhetsvakter.

Mandag morgen sjekker politiet blomster og gaver som er lagt ned utenfor Westminster Abbey. Bilder fra stedet viser også at politiet har bombehunder i området.

I tillegg er store deler av London sperret av. Med god grunn, ifølge terrorekspert Sondre Lindahl, doktor i freds- og konfliktstudier.

SJEKKER BLOMSTER: Politiet sjekker blomster og gaver som publikum har lagt ned for å minnes dronningen. Foto: Adam Vaughan / EPA / NTB
SJEKKER BLOMSTER: Politiet sjekker blomster og gaver som publikum har lagt ned for å minnes dronningen. Foto: Adam Vaughan / EPA / NTB Vis mer

Den største utfordringen

- Det er et yndet terrormål, med så mange mektige folk til stede, men samtidig er det relativt lite sannsynlig og ekstremt vanskelig med et angrep. Hvis det er ei gruppe eller personer som har ambisjoner om å gjennomføre et angrep og få stor oppmerksomhet, så er det den perfekte anledningen, sier Lindahl til Dagbladet.

Per nå er det ifølge ham ingen meldinger om noen konkret trussel fra for eksempel IS eller al-Qaida. Med tidligere terrorangrep i London friskt i minnet, og med så mange statsledere samlet, er det naturlig med forhøyet sikkerhet.

- Hva er den største utfordringene for sikkerhetsstyrkene i en slik anledning som begravelsen?

- Når noe blir så stort og omfattende sikkerhetsmessig, så blir det også litt nåla i høystakken. Man skal prøve å ha kontroll på alt, og høystakken av informasjon blir så stor at det er en risiko for at man mister litt oversikt og ikke klarer å prioritere målene. I jakten på total kontroll og sikkerhet kan man miste oversikten, sier Lindahl.

OSLO: Etter dronning Elizabeths død har den britiske ambassaden i Oslo lagt fram en kondolanseprotokoll. Flere har tatt turen for å kondolere og å legge ned blomster. Video: Embla Augusta Hjort-Larsen. Reporter: Emma Cecilia Eriksson. Vis mer

- Lavere fare enn ellers

Han mener likevel at nettopp sikkerhetsoppbudet taler for at det ikke vil bli gjennomført terror i forbindelse med begravelsen. Noe av lærdommen etter terrorangrepet i USA 11. september, var ifølge eksperten blant annet at man i større grad klarer å fange opp eller se for seg hvilke angrep som kan komme.

- Faren er lavere nå enn ellers, fordi så mange er på alerten. Når det er så mange folk i gatene kan man tenke seg at det er enklere å utføre angrep, men samtidig er det vanskeligere også fordi så mange følger med. Vanlige folk er på en måte førstelinja - ser man noe, så sier man ifra. Sjansen for at det skjer noe mandag er kanskje til og med lavere enn ellers, mener Lindahl.

Ifølge BBC er sikkerhetsoppbudet som vil sette sitt preg på London mandag, den mest komplekse operasjonen den engelske hovedstaden noen gang har hatt. Skulle noe likevel hende, anser han sjansen som størst for at det er et angrep fra noen som ønsker å ramme mykere eller enklere mål.

- Hvis noe skulle skje, så vil det trolig være et angrep som følger trenden vi har sett de siste åra - et lavskalaangrep med knivstikking eller en bil som kjører inn i en folkemengde. Det er enklest og billigst å gjennomføre, forklarer han.

GÅTT BORT: Storbritannias lengstsittende monark ble 96 år gammel. Slik var hennes liv. Reporter: Marte Nyløkken Helseth. Vis mer

Overdrevne tiltak

Etterretningstjenesten har ifølge Lindahl god oversikt over de aktuelle terrorgruppene, så om noe i det hele tatt skjer, er sjansen for et enkeltmannsangrep større enn andre ting.

Selv forstår han at mange er nervøse for hva som kan skje når så mange statsledere samles. Likevel mener han en del av sikkerheten er overdreven.

- På en måte faller tiltakene også under det vi kaller sikkerhetsteater. For eksempel var det svært strengt hva man kunne ta med inn til Westminster Abbey, og det har i noen områder vært lagt ned forbud mot å sykle - man må trille sykkelen i stedet. Det er også folk som har blitt fratatt parfyme og karameller før de fikk gå inn. Det blir teater og ikke hensiktsmessig, sier Lindahl.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer