ETA-bombe drepte politimann

40 mennesker evakuert etter terrorangrep i Spania.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): En kraftig bilbombe ble i morges detonert utenfor en politistasjon i byen Legutiano nær Vitoria, nord i Spania. Én politimann ble drept og fire andre skadd i eksplosjonen, sier politiet til AP.


- ETA har rammet oss fryktelig denne morgenen med dette grusomme angrepet. Men gruppen er svakere enn noen gang og vi vil vinne og freden vil komme, sier Rodolfo Ares, talsmann for det sosialistiske partiet i den baskiske regionen.

Flere familier evakuert

ETA har stått bak mer enn 20 angrep siden våpenhvilen med regjeringen tok slutt i desember 2006. Fredssamtalene med de spanske myndighetene endte uten resultater. Seks mennesker har blitt drept.

Terrorangrepene blir vanligvis varslet av ETA, men det skjedde ikke i dag. En bil full av eksplosiver eksploderte tidlig i morges utenfor en politistasjon, som også inneholder leiligheter der politimenn og deres familier bor.

40 mennesker, blant dem kvinner og barn, ble evakuert fra bygningen etter eksplosjonen. Den drepte politimannen Juan Manuel Pinuel Villalon (41) var en av to som ble fanget inne i bygningen. Tre andre politimenn ble skadet, men er ikke i livsfare.

Ønsker selvstendig Baskerland

Statsminister Jose Luis Rodriguez-Zapatero ble gjenvalgt i mars og ETA er den største utfordringen for hans regjering. Zapatero forhandlet med ETA etter at de erklærte våpenhvile i mars 2006. Men ETA ble frustrert over manglende gjennomslag for sine ønsker om et selvstendig Baskerland, nord i Spania.

EN POLITIMANN DREPT: Politistasjonen rommer flere leiligheter der politimenn og deres familier bor, og 40 personer, blant dem kvinner og barn ble evakuert. Foto: Scanpix
EN POLITIMANN DREPT: Politistasjonen rommer flere leiligheter der politimenn og deres familier bor, og 40 personer, blant dem kvinner og barn ble evakuert. Foto: Scanpix Vis mer

I desemeber 2006 brøt de våpenhvilen og drepte to mennesker i en eksplosjon i Madrid.

Mer enn 820 mennesker har mistet livet i ETA-angrep siden slutten av 1960-tallet.

ETA-bombe drepte politimann
KRAFTIG EKSPLOSJON: Politimenn på åstedet plukker metallbiter fra bilen ut av lyktestolper ved åstedet.