ETA erklærer våpenhvile igjen

ETA har erklært «varig våpenhvile». Men på politisk hold i Spania vil man vente og se om dette «bekreftes av handlinger».

VÅPENHVILE: Lørdag marsjerte tusener av mennesker til fordel for ETA-medlemmer som er fengslet. Nå erklærer ETA våpenhvile. Foto: AFP/Scanpix
VÅPENHVILE: Lørdag marsjerte tusener av mennesker til fordel for ETA-medlemmer som er fengslet. Nå erklærer ETA våpenhvile. Foto: AFP/ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Dette er ingen dårlig nyhet, men det er ingen nyhet, uttalte visestatsminister og innenriksminister Alfredo Pérez Rubalcaba.

ETA regnes for å stå svakere enn noengang. Og det nasjonalistiske politiske miljøet - kalt abertzale - i Baskerland har lagt press på ETA for å komme med en våpenhvile. Uten dette er det vanskelig, også for de baskiske nasjonalistene, å komme noe videre politisk. Målet til ETA, et uavhangig Baskerland av fire fylker i Spania og tre i Frankrike, er nå er utopisk enn noengang.

«ETA har vedtatt å erklære en varig og almenn våpenhvile, som vil kunne verifiseres av verdenssamfunnet», het det i en uttalelse som mandag ble offentliggjort på baskisk, spansk og engelsk.

Ei video-opptak, hvor den samme uttalelsen leses opp, inneholder den vanlige scenografien fra ETA: Tre personer med basker-lue og maske for ansiktet mellom flaggene til Baskerland og Navarra sitter bak et bord og med bevegelsens emblem på bakveggen. Den midterste leser opp uttalelsen. Til forskjell fra tidligere var oppleseren en mann, etter stemmen å dømme.

ETA sier denne våpenhvilen er bevegelsens forsikring om å delta i en prosess hvor målet er å nå fram til ei endelig løsning og en slutt på de væpnede sammenstøtene.

- ETA fortsetter å late som om slutten på volden har en pris, uttalte innenriksminister Rubalcaba.

ETA snakker om en demokratisk prosess som skal løse spørsmål som «territorialitet» og «sjølbestemmelse», det vil si baskernes rett til å velge om de vil melde seg ut av Spania og hvor grensene for de baskiske områdene går. Spanias regjering, med Rubalcaba som ansvarlig statsråd, avviser alt ETA måtte sette av vilkår for å legge vekk bombene for godt. Han avviser også alt snakk om internasjonal verifisering.

Da er spørsmålet hvem som nå leder ETA, og om dette lederskapet har makt og tyngde nok i bevegelsen til å holde disiplinen og hindre utbrytere.

Den våpenhvilen som bevegelsen erklærte 22. mars 2006 ble brutt allerede i desember samme år, og viste at de som forsøkte å få til hemmelige, indirekte forhandlinger med myndighetene ikke hadde sterkt nok grep om bevegelsen.

I september i fjor sendte ETA et video-opptak til en journalist i det britiske kringkastingsselskapet BBC hvor de kunngjorde en våpenhvile for «å få igang en demokratisk prosess». Da lovte ETA å «ikke gjennomføre offensive væpnede aksjoner».

Men de nevnte da ingenting om «internasjonal verifisering». Dette har de sivile nasjonalistiske gruppene i Baskerland bedt om. Dette politiske miljøet, som ellers er støttespillere for ETA, ønsker en våpenhvile som spanske myndigheter kan godta, fordi da kan de danne partier som får lov til å stille til valg. Under det ene navnet etter det andre har domstolene forbudt nasjonalistenes partier.

22. mai er det kommunale valg.