ETA knebler journalister

PARIS (Dagbladet): Den baskiske separatistbevegelsen ETA holdes for ansvarlig for drapet på journalisten José Luis Lopez de la Calle i dag. ETA gjør alt for å stoppe kritikk i pressen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

José Luis Lopez de la Calle (63) ble drept av fire skudd i hodet og magen utenfor sitt hjem i den baskiske byen Andouain nær San Sebastian i morges. Han hadde tidligere mottatt trusler og en bensinbombe mot hjemmet, men nektet politibeskyttelse. Det er ETAs fjerde drap siden slutten av våpenhvilen bevegelsen hadde inngått i desember.

Det er også ETAs tredje attentat mot journalister i de siste ukene. Radiojournalisten Carlos Herrera mottok en bombe i form av en sigarkasse, mens Jesus Maria Zuloga fikk en brevbombe i posten. I begge tilfelle klarte politiet å avvæpne bombene.

Alle tre journalistene kritiserte ETA. José Luis Lopez de la Calle arbeidet for avisa El Mundo, som står José Maria Aznars regjering nær. Journalisten var også medlem av organisasjonen Forum d'Ermua, som bekjempet politisk vold i Baskerland. ETA kjemper som kjent for en uavhengig baskisk stat.

Aznar avbrøt i dag sin reise i Marokko. De baskiske myndighetene beklaget på det sterkeste drapet, som ser ut til å ruinere alle håp om fred, mens det samtidig er framgang i fredsforhandlingene i Irland.

Robert Ménard, presidenten i bevegelsen Reportere uten grenser, fordømte drapet. José Luis Lopez de la Calle var gift og far til tre barn. Han var tidligere medlem av det spanske kommunistpartiet, og satt fem år i fengsel under Franco.

DREPT: Journalisten Jose Luis Lopez de la Calle ble drept utenfor sitt hjem i dag.