SVEKKER DEN BASISKE SEPARATISTORGANISASJONEN: ETA-leder Garikoitz Aspiazu Rubina, kjent som "Txeroki" eller "Cherokee", ble arrestert sørvest i Frankrike i dag tidlig. Foto: REUTERS/SCANPIX
SVEKKER DEN BASISKE SEPARATISTORGANISASJONEN: ETA-leder Garikoitz Aspiazu Rubina, kjent som "Txeroki" eller "Cherokee", ble arrestert sørvest i Frankrike i dag tidlig. Foto: REUTERS/SCANPIXVis mer

ETA-leder arrestert

Både Spania og Frankrike gleder seg over fangsten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mannen som er mistenkt for å ha stått i spissen for ETAs voldelige aksjoner de siste årene, er arrestert.

Den baskiske separatistgruppa ETA kan nok en gang ha mistet en av sine mest sentrale og aktive skikkelser.

Garkoitz Axiazu Rubina (35) regnes som ETAs «militære» leder. Han er kjent under navnet Txeroki og ble pågrepet natt til mandag i byen Cauterets i Pyreneene.

- Ga ordre om å drepe

- Dette er flotte nyheter av stor betydning, for dette er sjefen for ETAs kommando, personen som sto bak angrepene, som ga ordre om å drepe og som selv drepte - en meget blodtørstig terrorist, heter det i en kunngjøring fra det spanske regjeringspartiet, ifølge nyhetsbyrået AFP.

Txeroki mistenkes for selv å ha utført drapene på to spanske politimenn i Capbreton sør i Frankrike i desember i fjor.

Arrestasjonen er det verste tilbakeslaget for ETA siden gruppas antatte leder, Javier López Peña, ble arrestert sammen med tre andre i Frankrike i mai.

Mistenkt kvinne

Også en kvinne ble pågrepet sammen med Txeroki. Begge skal ha sovet da politiet brøt seg inn i leiligheten deres midt på natten, og begge skal ha vært bevæpnet, ifølge spansk presse.

Kvinnen er muligens Leire Lopez Zurutuza, som også er mistenkt for å ha deltatt i flere angrep.

Aksjonen var samordnet av fransk og spansk politi, og også den franske innenriksministeren Michèle Alliot-Marie uttrykker glede over den vellykkede innsatsen mot «baskisk terrorisme».

ETA anklages for å stå bak over 820 drap i løpet av de 40 årene gruppa har kjempet for et selvstendig Baskerland.

For et par år siden deltok gruppa i uoffisielle fredssamtaler med den spanske regjeringen, men da disse brøt sammen, gjenopptok ETA sin voldelige kamp i juni 2007.

Voldelig

Txeroki er kjent som tilhenger av ETAs voldelige linje, og han er blitt holdt ansvarlig for at fredssamtalene med Spanias sosialistregjering brøt sammen.

Han er født i den spanske byen Bilbao, og sluttet seg tidlig til en separatistisk ungdomsbevegelse som deltok i gateopptøyer.

Det antas at han sluttet seg til ETA i år 2000, og at han har deltatt i flere angrep, deriblant i drapet på en dommer i 2001. (NTB)


ARRESTERT: ETAs kommandoleder Garikoitz Aspiazu Rubina. Foto: REUTERS/SCANPIX
ARRESTERT: ETAs kommandoleder Garikoitz Aspiazu Rubina. Foto: REUTERS/SCANPIX Vis mer