ETA legger ned våpnene

Den baskiske bevegelsen erklærer permanent våpenhvile.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Den baskiske separatistbevegelsen ETA annonserte i dag at de inngår en permanent våpenhvile fra og med fredag, melder Reuters. Det er en dramatisk forandring i bevegelsen, som står bak mer enn 800 dødsfall siden 1960-tallet.

«ETA har besluttet å erklære permanent våpenhvile fra 24. mars. Målet er å fremme den demokratiske prosessen i de baskiske områdene og å bygge opp en ny infrastruktur der rettighetene til baskerne som et folk blir anerkjent», sier ETA i meldingen som er brakt videre av flere baskiske medier.

Les hele meldingen på spansk her.

ETA ber spanske og franske myndigheter om å reagere positivt på denne nye situasjonen, og gi opp sine undertrykkende metoder, skriver de i pressemeldingen.

Det har de siste månedene vært spekulert i at ETA ville slutte ved sine militante aksjoner. Bevegelsen har ikke stått bak et dødelig angrep siden mai 2003 da en bilbombe drepte to politimenn i byen Sanguesa.

Mange eksperter mener at terrorangrepene mot Madrid i 2004 fikk ETA til å skjønne at de fleste innbyggerne blir frastøtt av politisk vold og terrorangrep, og at å bruke slike virkemidler ikke vil gagne saken til ETA.

ETA har påtatt seg ansvaret for mer enn 800 drepte siden slutten av 1960-tallet, som en del av sin kampanje om å oppnå et selvstendig Baskerland.

SLUTT: ETA lover å ikke utføre flere slike bombeangrep, som da denne bilbomben gikk av på en parkeringsplass ved Peineta Olympic Stadium i Madrid i juni 2005. Foto: Scanpix/EPA
SLUTT: ETA lover å ikke utføre flere slike bombeangrep, som da denne bilbomben gikk av på en parkeringsplass ved Peineta Olympic Stadium i Madrid i juni 2005. Foto: Scanpix/EPA Vis mer
ETA legger ned våpnene