Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

ETA legger ned våpnene

Den baskiske bevegelsen erklærer permanent våpenhvile.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Den baskiske separatistbevegelsen ETA annonserte i dag at de inngår en permanent våpenhvile fra og med fredag, melder Reuters. Det er en dramatisk forandring i bevegelsen, som står bak mer enn 800 dødsfall siden 1960-tallet.

«ETA har besluttet å erklære permanent våpenhvile fra 24. mars. Målet er å fremme den demokratiske prosessen i de baskiske områdene og å bygge opp en ny infrastruktur der rettighetene til baskerne som et folk blir anerkjent», sier ETA i meldingen som er brakt videre av flere baskiske medier.

Les hele meldingen på spansk her.

ETA ber spanske og franske myndigheter om å reagere positivt på denne nye situasjonen, og gi opp sine undertrykkende metoder, skriver de i pressemeldingen.

Det har de siste månedene vært spekulert i at ETA ville slutte ved sine militante aksjoner. Bevegelsen har ikke stått bak et dødelig angrep siden mai 2003 da en bilbombe drepte to politimenn i byen Sanguesa.

Mange eksperter mener at terrorangrepene mot Madrid i 2004 fikk ETA til å skjønne at de fleste innbyggerne blir frastøtt av politisk vold og terrorangrep, og at å bruke slike virkemidler ikke vil gagne saken til ETA.

ETA har påtatt seg ansvaret for mer enn 800 drepte siden slutten av 1960-tallet, som en del av sin kampanje om å oppnå et selvstendig Baskerland.

SLUTT: ETA lover å ikke utføre flere slike bombeangrep, som da denne bilbomben gikk av på en parkeringsplass ved Peineta Olympic Stadium i Madrid i juni 2005. Foto: Scanpix/EPA
SLUTT: ETA lover å ikke utføre flere slike bombeangrep, som da denne bilbomben gikk av på en parkeringsplass ved Peineta Olympic Stadium i Madrid i juni 2005. Foto: Scanpix/EPA Vis mer
image: ETA legger ned våpnene

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!