ETA nekter for terror

Millioner av spanjoler gikk i kveld ut i gatene og ropte ut sin avsky mot terroren. Samtidig gikk ETA ut og nektet for å ha utført de blodige angrepene i Madrid.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

OSLO/SEVILLA (Dagbladet.no): Millioner av spanjoler har i kveld gått ut i gatene for å demonstrere mot terrorismen som rammet hovedstaden Madrid så brutalt. 199 mennesker er døde, og mer enn 1400 er skadd etter at terrorister detonerte ti bomber mot pendlertog i rushtrafikken torsdag morgen.

«Det var ikke oss»

Samtidig som folk ropte ut sin protest i gatene, gikk den baskiske separatistbevegelsen ETA i kveld ut og nektet for at det er de som utførte bombeangrepene.

Ifølge AP ble den baskiske avisa Gara oppringt av et angivelig ETA-medlem, som nektet for at organisasjonen har noe med terrorangrepet å gjøre.

- ETA har overhodet ikke noe ansvar for Madrid-angrepet, sa innringeren.

Samtidig rapporterte også baskisk fjernsyn at ETA fraskriver seg ansvaret for den blodige handlingen i Madrid.

- Vi har mottatt en erklæring fra ETA om at de ikke bærer noe ansvar for angrepet, sa en programleder for den offentlige TV-kanalen ETB.

ETA pleier alltid å bruke et kodeord når de ringer og varsler om attentatene sine. Hvis det riktige kodeordet ble oppgitt til ETB og Gara, er det liten tvil om at meldingen fra ETA er ekte.

Spørsmålet er om den er sann.

Nytt bombefunn

Like etter at ETA erklærte sin avstand, kom det meldinger om funnet av ei udetonert bombe som skal ha vært en del av terrorangrepet.

- Funnet har gitt nye spor til etterforskerne, opplyser Spanias innenriksminister.

DEMONSTRERTE FOR FRED: Spanjoler i alle aldre brukte fredagen til å vise sin motstant mot den blodie terroren.
DØDENS TOG: Ti av i alt 13 utplasserte bomber gikk av på fire tog i går, og spredte død og redsel.
«NOK ER NOK!» Fredagens massedemonstrasjoner i Spania er trolig de største i landets historie. Millioner av menn, kvinner, unge, og gamle samlet seg under paroler om at terroren må ta slutt, og «Nok er nok».