Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Etablerer nye røykevaner

Unge, velutdannede, urbane festrøykere.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En ny gjennomgåelse av tall og fakta om røykevaner, viser at å ta en røyk i ny og ne er en utbredt vane blant velutdannede i urbane strøk.

- De velutdannede ser ut til å lage nye røykemønstre. Det handler nok mer om identitet, nytelse og rekreasjon, enn om nikotinavhengighet og røykesug, sier forsker Ragnhild Hovengen i Nasjonalt fokehelseinstitutt til Aftenposten. Hun står bak undersøkelsen som offentliggjøres i Tidsskrift for Den norske lægeforening i dag.

De som røyker av og til skiller seg fra røykerne i sosial status. Flere har høyere utdannelse, de er urbane og svært sosiale. De finnes jevnt fordelt i aldersgruppene, men det virker som det er vanligst blant unge. I en undersøkelse fra 2003 blant 15- og 16-åringer, svarte 18 prosent av jentene og 13 prosent av guttene at de var av-og-til-røykere.

- Det kan også se ut til at dette fenomenet øker blant unge. Tar vi ikke tak i dette, kan det lett skje at det fester seg som nye røykevaner, sier Hovengen.

26 prosent av befolkningen over 16 år er dagligrøykere. 11 prosent røyker av og til. De fleste festrøykerne ser på seg selv som ikke-røykere. Det kan tyde på at flere røyker av og til enn det som kommer frem i undersøkelser.

En finsk undersøkelse har vist at også av-og-til-røykere har økt risiko for hjerte- og karsykdommer. Det er også vist at det å røyke sjeldnere enn hver dag, kun har moderat helseeffekt.

NYE VANER: Det kan se ut til at festrøyking blir en erstatning for tidligere tiders akseptert fastrøyking.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media