Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Etablerer superdirektorat

Regjeringen slår sammen Klima- og forurensningsdirektoratet og Direktoratet for naturforvaltning.

NYTT DIREKTORAT: Miljøvernminister Bård Vegar Solhjell (SV) blir øverste politisk sjef for et nytt direktorat, Miljødirektoratet.  
Foto:Nina Hansen / Dagbladet
NYTT DIREKTORAT: Miljøvernminister Bård Vegar Solhjell (SV) blir øverste politisk sjef for et nytt direktorat, Miljødirektoratet. Foto:Nina Hansen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Regjeringen har vedtatt å slå sammen Direktoratet for naturforvaltning (DN) og Klima- og forurensningsdirektoratet (Klif) til én etat, kalt Miljødirektoratet, med virkning fra 1. juli 2013.

Det får Dagbladet bekreftet av miljøvernminister Bård Vegar Solhjell (SV).

- Dette blir en tungt superdirektorat. Men vi trenger den tyngden og slagkraften. Miljøforvaltningen har i for stor grad vært organisert etter fortidens miljødebatter og - utfordringer, sier han til Dagbladet.  

- Mer slagkraftig miljøpolitkk Klif har i dag ansvar for blant annet klima, regulering av utslipp fra industri, miljøgifter og avfall. Direktoratet for naturforvaltning har ansvar for naturmangfoldet av planter, dyr og landskap. Mange av disse ansvarsområdene henger nøye sammen, opplyser departementet til Dagbladet. Derfor vil sammenslåingen av direktoratene bidra til at miljøutfordringene håndteres på en mer helhetlig og effektiv måte, ifølge miljøvernministeren.

-  Med denne sammenslåingen får vi en mer slagkraftig gjennomføring av miljøpolitikken. De ulike miljøproblemene er tett sammenvevd, og arbeidet med blant annet klima, luft og vann må ses i sammenheng. Oppgavene i dag er i for stor grad organiseret etter gårsdagens miljøutfordringer. Vi gjør nå miljøpolitikken bedre, mer effektiv og helhetlig, sier Solhjell (SV).

  -Måtte ikke kjempe med Sp og Ap ?Ifølge Solhjell ble det rask enighet i regjeringen da han presenterte omorganiseringen. Miljøverndepartementet er fornøyd med innsatsen de to direktoratene har gjort så langt, men behovet for samordning har vært økende, opplyser departementet.

- Miljødirektoratet vil bli en tydeligere og mer synlig autoritet i en tid med stadig mer komplekse miljøutfordringer som er flettet i hverandre. Det nye direktoratet vil gi større gjennomslagskraft for miljøsakene, både gjennom felles ledelse og bedre samordning, sier Bård Vegar Solhjell.
 
Hovedsete i Trondheim Etter sammenslåingen vil det nye direktoratet ha avdelinger både i Trondheim og Oslo, og bemanningen begge steder vil tilsvare det antall medarbeidere som Klif og DN har i dag. Miljødirektoratets overordnede ledelse blir lokalisert i Trondheim.
 
-  Vi har tunge fagmiljøer i de to byene som vi ikke må bryte opp. Hvis vi hadde flyttet ett av direktoratene, hadde vi svekket kompetansen på ett av feltene i mange år fremover.  De presserende miljøutfordringene vi står overfor tilsier derfor at vi er best tjent med å videreføre tunge fagmiljøer i Trondheim og Oslo, sier Solhjell.

-  Så det blir ikke aktuelt å nedbemanne?

- De to direktorateten slås sammen med hver sine respektive budsjetter, men jeg håper jo på en mer effektiv ressursbruk på sikt.

Direktøren for det nye Miljødirektoratet vil bli tilsatt så snart som mulig. Fram til ny direktør tiltrer, vil direktoratsdirektørene legge til rette for sammenslåingen.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media