Etableringsstans for kjøpesentre

Det blir ikke lov til å bygge eller utvide kjøpesentre med et bruksareal på over 3.000 kvadratmeter utenfor byer og tettsteder de neste fem årene. Det har regjeringen vedtatt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

I løpet av de kommende årene skal fylkene lage fylkesdelplaner for lokaliseringen av varehandelen. Når slike fylkesdelplaner er vedtatt, vil den foreløpige fem års lange etableringsstansen for større kjøpesentre bli opphevet.

Redusere bilavhengighet

- Vi ønsker å gi nytt liv til og styrke sentrum i byer og tettsteder som de viktigste møtestedene for befolkning, handel og kulturaktiviteter. Ved å begrense ny-etableringer og utvidelser av større kjøpesentre langs hovedveiene, vil vi også redusere bilavhengigheten, sier miljøvernminister Guro Fjellanger.

Etableringsstansen gjelder både tradisjonelle kjøpesentre, forretninger som omsetter en varegruppe, som for eksempel møbler eller hvitevarer, og utsalg som krever kundekort eller medlemskort for å handle.

Regjeringsvedtaket omfatter ikke kjøpesentre i sentrum av de største byene og tettstedene eller kjøpesentre sentralt i øvrige tettsteder, kommunesentre, bydels- og lokalsentre dersom størrelsen tilpasses det naturlige handelsomlandet for stedet.

Det er videre gjort unntak for varehus som forhandler varer som er særlig plasskrevende, for eksempel bilforretninger, større trelastutsalg og lignende. Salg av varer som møbler, hvitevarer og tepper er ikke unntatt for etableringsstansen.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer