STARTET EN BEVEGELSE: Savnetsaken til Etan Patz startet en bevegelse i USA, som førte til at savnede barn kom på melkekartongene. Foto: AP / NTB SCAPIX
STARTET EN BEVEGELSE: Savnetsaken til Etan Patz startet en bevegelse i USA, som førte til at savnede barn kom på melkekartongene. Foto: AP / NTB SCAPIXVis mer

Etan forsvant i 1979, ble «melkekartonggutten, men er aldri funnet

Ett år etter pågripelsen kjemper tiltalte for å bli løslatt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Etan Patz var seks år gammel da han i slutten av mai 1979 fikk lov til å gå til skolebussen alene for første gang.

Han møtte aldri til første time den dagen. Han kom aldri hjem.

Etan er fortsatt sporløst borte.

- Tiltalte er syk Pedro Hernandez (52) ble arrestert i fjor, mistenkt og seinere tiltalt for drapet på Etan - som forsvant midt i Soho på Manhattan i New York. Nå har Hernandez' advokat levert inn en begjæring om hans løslatelse.

- Det er ingen bevis eller vitner som underbygger noen av de få faktaene i saken, skriver advokat Harvey Fishbein i begjæringen, ifølge Associated Press.

Tiltalte tilsto bortføring og drap i avhør med politiet, men Fishbein mener hans klient ble satt under press og at han ikke var tilregnelig. Pågripelsen kom som følge av tips til politiet om at han hadde sagt til folk at han hadde tatt livet av et barn.

Fishbein hevder Hernandez er schizofren, bipolar og lider av hallusinasjoner, og at hans tilståelse ikke kan ses på som troverdig. Aktoratet har hele veien tilbakevist dette, og pekt på at det ikke er registrert noen psykiatrisk historie på mannen.

Den mistenkte barnedrapsmannen ble avhørt i nærmere sju timer før han fikk lest opp sine rettigheter, hevder advokaten. Politiet mener avhørene hele veien var frivillige.

En vekker for USA Forsvinningssaken er en av de mest kjente i USA. Etan Patz var det første barnet som havnet på melkekartongene, da frokostbordene ble brukt i håp om å få inn tips om savnede personer.

Han forsvant 25. mai, og det ble seinere den nasjonale datoen for savnede barn.

- Saken var en vekker for USA, har stiftelsens leder Ernie Allen sagt til CNN.

Emmy-vinner Lisa R. Cohen har skrevet en bok om mysteriet, og i fjor høst var en «CSI: NY»-episode basert på forsvinningen, ifølge Wikipedia.

INNRØMMET DRAPET: Pedro Hernandez innrømmet i fjor å ha drept Etan Patz, men nå kjemper advokat Harvey Fishbein (til venstre), for frifinnelse. Foto: LOUIS LANZANO / AP / NTB SCANPIX
INNRØMMET DRAPET: Pedro Hernandez innrømmet i fjor å ha drept Etan Patz, men nå kjemper advokat Harvey Fishbein (til venstre), for frifinnelse. Foto: LOUIS LANZANO / AP / NTB SCANPIX Vis mer

Etan skulle bare gå to kvartaler fra leiligheten i SoHo til busstoppet. Hernandez, som var 18 da Etan forsvant, sa i avhøret at han så gutten ved busstoppet, og at han lurte ham inn i butikken hvor han jobbet.

Med brus og sjokolade som lokkemiddel hevet Hernandez at han fikk ham ned i kjelleren, hvor han tok livet av ham.

Ingen vitner så Etan ved busstoppet, og verken skolesekken eller noen fysiske spor av 6-åringen ble funnet.

Vist på storskjerm Faren til Etan, Stan Patz, var fotograf og brukte en rekke av bildene han hadde av sønnen i en storstilt savnetkampanje.

Det ble hengt opp plakater i hele byen og etter hver havnet ansiktet hans også på melkekartongene. Etan ble til og med vist på storskjermer på Times Square.

- Et bilde er verdt 1000 ord, sier forfatter Cohen.

Men ingenting hjalp, han forble sporløst borte.

2001 ble han juridisk sett erklært død.

PLAKATER: Det ble hengt opp savnetplakater i hele New York etter forsvinningen: Foto: AP / NTB SCANPIX
PLAKATER: Det ble hengt opp savnetplakater i hele New York etter forsvinningen: Foto: AP / NTB SCANPIX Vis mer