ETAs «militærsjef» arrestert

Mannen som mistenkes for å være sjefen for den baskiske separatistorganisasjonen ETAs militære operasjoner, er arrestert i det sørlige Frankrike.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Garkoitz Axiazu Rubina (35), som er kjent under navnet Txeroki, ble tatt natt til mandag i byen Cauterets i Pyreneene. Aksjonen var samordnet av fransk og spansk politi, og den franske innenriksministeren Michèle Alliot-Marie roste mandag samarbeidet over grensene i kampen mot «baskisk terrorisme».

Txeroki mistenkes for selv å ha utført drapene på to spanske politimenn i Capbreton sør i Frankrike i desember i fjor.

Arrestasjonen er det verste slaget mot ETA siden gruppas antatte leder, Javier López Peña, ble arrestert sammen med tre andre i Frankrike i mai.

Mistenkt kvinne

Også en kvinne ble pågrepet sammen med Txeroki. Begge skal ha sovet da politiet brøt seg inn i leiligheten deres midt på natten, og begge skal ha vært bevæpnet, ifølge spansk presse.

Kvinnen er muligens Leire Lopez Zurutuza, som også er mistenkt for å ha deltatt i flere angrep.

ETA anklages for å stå bak over 820 drap i løpet av de 40 årene gruppa har kjempet for et selvstendig Baskerland.

For et par år siden deltok gruppa i uoffisielle fredssamtaler med den spanske regjeringen, men som følge av at disse brøt sammen, gjenopptok ETA sin voldelige kamp i juni 2007.

Voldelig

Txeroki er kjent som tilhenger av ETAs voldelige linje, og han er blitt holdt ansvarlig for at fredssamtalene med Spanias sosialistregjering brøt sammen.

Han er født i den spanske byen Bilbao, og sluttet seg tidlig til en separatistisk ungdomsbevegelse som deltok i gateopptøyer.

Det antas at han sluttet seg til ETA i år 2000, og at han har deltatt i flere angrep, deriblant i ett i 2001 der en dommer ble drept.

(©NTB)