Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

ETAs sommer- kampanje

Målet er ikke å drepe turistene, men å skremme dem.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

NÅR SOMMEREN KOMMER til Spania, kommer også den baskiske separatistorganisasjonen ETA med sine bomber til den spanske feriekysten. I går smalt det i Alicante og Benidorm, der flere mennesker ble skadd.

Vanligvis pleier ETA å advare om slike bomber på forhånd, så det er heldigvis sjelden folk blir drept eller skadd. Advarslene kom også i går, men bombene gikk ifølge nyhetsbyrået AP av rundt tjue minutter før det var annonsert at de skulle eksplodere.

HELT SIDEN 1979 har ETA drevet denne makabre formen for motstandskamp mot spanske myndigheter. Det første året ble en belgisk turist drept, men det var fordi vedkommende forserte en politisperring der det lå en bombe. Uaktsomheten til tross, den tyske sensasjonsavisa Bild-Zeitung var ikke snauere enn at den slo opp på førstesida at «turistene bader i sitt eget blod». Artikkelen skremte trolig flere turister en ETAs bomber den sommeren.

BOMBENE MOT de spanske kystområdene er ETAs form for økonomisk krigføring. Målet er ikke å drepe turistene, men å skremme dem fra å feriere i Spania.

Etter flere bombesomrer på 80-tallet tok ETA en liten pause, men i 1996 og 1997 sprengte organisasjonen flere bomber på Costa del Sol og Costa Brava. Etter noen års våpenhvile ble virksomheten gjenopptatt for to år siden. Et kvinnelig ETA-medlem ble drept i Torrevieja da en bombe ved et uhell eksploderte i leiligheten hun hadde leid.

HELDIGVIS HAR både spanske myndigheter og utenlandske turister vist sindighet og ikke gitt etter for ETAs press. Det er forståelig at folk blir redde når det smeller bomber, men det er statistisk svært liten risiko for å bli skadd. Det er langt farligere å bevege seg i trafikken eller å drikke seg full nattetid i en bakgårdsbar. Det er også flere lommetjuver enn terrorister å passe seg for.

MEN PROBLEMET må selvfølgelig tas på alvor. Kampen mot ETA har vart i over tretti år, og ifølge det spanske innenriksdepartementet er mer enn 800 personer blitt drept, mange av dem politifolk og politikere. Spanias konservative statsminister bruker jernhansken mot ETA, men det ser ikke ut til å stanse ferieterroren.