UNDER BAKKEN: I dette komplekset har Jimmy Lee Dykes (innfelt) en underjordisk bunker hvor han oppholder seg med sitt gissel på femte døgnet. Foto: NTB Scanpix / Reuters / Phil Sears
UNDER BAKKEN: I dette komplekset har Jimmy Lee Dykes (innfelt) en underjordisk bunker hvor han oppholder seg med sitt gissel på femte døgnet. Foto: NTB Scanpix / Reuters / Phil SearsVis mer

Ethan (5) fanget i bunker for femte døgnet

Forhandlerne aner ikke når de kan få ham ut.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Femåringen Ethan var på vei hjem tirsdag ettermiddag da kidnapperen stormet inn på skolebussen i Midland City i Alabama.

Bussjåføren Charles Poland forsøkte å stanse ham, ble han skutt fire ganger og drept.

Reddet barn Men bussjåførens uredde opptreden førte til at 21 barn klarte å rømme ut bussens bakdør. Fem-åringen Ethan var imidlertid ikke blant de heldige. Han ble tatt med av Jimmy Lee Dykes (65).

Sammen med gisseltakeren befinner gutten seg i mannens underjordiske bunker.

- Vi håper bare at dette kan komme til en trygg slutt. Guttens familie klamrer seg til et halmstrå, sier delstatsrepresentant Steve Clouse til NBC.

Fikk medisiner Politiet tror gutten er fysisk uskadd, men er på femte døgnet bekymret for utsiktene.

Gisseltakeren har ikke latt seg overtale av gisselforhandler Clint Van Zandt. Forsøket på forhandlinger skal være gjennomført via ei ventilasjonspipe.

Det eneste han så langt skal ha gått med på er å la politiet sende inn tegnesaker og medisiner til gutten. Ifølge CNN lider gutten av aspergers og ADHD.

Ut over det skal det ikke være framdrift i forhandlingene.

Den underjordiske bunkeren skal være utstyrt med strøm, mat og TV. Gisseltakeren skal ifølge naboer være kjent for å oppholde seg under bakken i lange perioder av gangen.

Uklare motiver Jimmy Lee Dykes skal være Vietnam-veteran og pensjonsert lastebilsjåfør. Dykes blir i amerikanske medier beskrevet som en «survivalist» som ikke stoler på myndighetene og som har «antiamerikanske synspunkter».

Det er uklart om han hadde intensjon om å kidnappe barn, eller om det ble et resultat av situasjonen som oppsto. Det er også uklart om han eventuelt var ute etter et spesifikt barn.

BEREDSKAPSTROPP: Politiet har satt inn SWAT-styrker, men foreløpig får de ikke gjort annet enn å se bunkeren på avstand. Foto: NTB Scanpix / REUTERS / Phil Sears
BEREDSKAPSTROPP: Politiet har satt inn SWAT-styrker, men foreløpig får de ikke gjort annet enn å se bunkeren på avstand. Foto: NTB Scanpix / REUTERS / Phil Sears Vis mer

Men ifølge politiet skal det ikke være noen kobling mellom gisseltakeren og femåringen.

Truende adferd Onsdag skulle Dykes ha møtt i retten tiltalt for trusler. Ifølge nyhetsbyrået AP skal han ha avfyrt skudd mot naboens kjøretøy etter en krangel om en fartsdump.

- Han var som en tidsinnstilt bombe, forteller naboen Rhonda Wilbur til lokalavisa The Dothan Eagle.

Hun forteller at Dykes skal ha slått ihjel hunden hennes med et blyrør.

Men hva som er sannheten i gisseldramaet

VENTER: FBIs forhandler tar tida til hjelp i håp om en lykkelig slutt på gisseldramaet i Midland City, Alabama.  Foto: NTB Scanpix / Reuters / Phil Sears
VENTER: FBIs forhandler tar tida til hjelp i håp om en lykkelig slutt på gisseldramaet i Midland City, Alabama. Foto: NTB Scanpix / Reuters / Phil Sears Vis mer