Ethel (91) døde etter ett døgn i kø

Sønnen saksøker USAs myndigheter etter Katrina-tragedie.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Herbert Freeman Jr. opplevde marerittet under orkanen Katrina. Moren hans Ethel, var syk med tidligere brukket hofte og en matsonde i magen. Derfor turde Herbert ikke å flytte henne da orkanen nærmet seg hjembyen New Orleans 29. august.

Men 30. august ble de tvunget til å forlate huset da vannet steg opp til dørterskelen. Da de forlot området ble de stanset av politiet som ba dem reise til evakueringssenteret.

Moren døde i køen

Der møtte de et kaos av mennesker, men ingen mat, vann eller medisinsk utstyr. Det var heller ingen busser der til å frakte folk ut av det flomtruede området.

- Politimannen sa at de skulle plassere moren min utenfor slik at hun var først i køen. Jeg spurte hvor lang tid det ville ta. Han sa kanskje én time, kanskje to, sier Herbert Freeman til AP.

Men Herbert og Ethel ble sittende i køen i den brennende varmen i 24 timer. Så døde Ethel.

- Jeg prøvde å riste henne. Jeg forsøkte å se om hun pustet, jeg ville få henne til å komme tilbake. Jeg ropte mamma, mamma, våkn opp!

I fire dager satt Herbert og våket over sin døde mor. Til slutt ble han truet med våpen av politimennene som tvang han til å forlate henne da busser endelig kom fram til senteret. Herbert la en poncho over morens ansikt for å dekke henne til. Bildet av moren gikk verden over som et symbol på tragedien.

DØD OG FORLATT: Ethel Freeman (91) døde i kø foran evakueringssenteret under orkanen Katrina. Bildet av den døde kvinnen i rullestol gikk verden over. Ved siden av Ethel ligger et annet lik tildekket. Foto: Scanpix
DØD OG FORLATT: Ethel Freeman (91) døde i kø foran evakueringssenteret under orkanen Katrina. Bildet av den døde kvinnen i rullestol gikk verden over. Ved siden av Ethel ligger et annet lik tildekket. Foto: Scanpix Vis mer

- Vi må huske, hun overlevde stormen. Det var ikke stormen som drepte henne. Det var redningen hun ikke overlevde, sier John Paul Massicot, familiens advokat, til AP.

Saksøker staten

Herbert la igjen en lapp med morens navn og sitt mobilnummer i lommen til morens jakke. Det tok han to måneder å finne igjen liket på et likhus i St. Gabriel.

- De sa hun var et symbol på orkanen. Men nei, hun er et symbol på forsømmelse, sier Herbert.

Nå har Herbert saksøkt en rekke statlige organer og New Orleans for alvorlig forsømmelse og for å være ansvarlig for morens død. Ingen av de saksøkte vil kommentere saken overfor AP.

• Les mer om orkanen Katrina her.

KREVER UNNSKYLDNING: Herman Freeman Jr mener statlige organer og myndighetene i New Orleans er ansvarlige for hans mors død.