- UPRESIST: Helga Pedersen (Ap) spør om et av grunnlovsforslagene egentlig er et forsøk på å stramme inn abortloven. Foto: Torbjørn Berg / Dagbladet
- UPRESIST: Helga Pedersen (Ap) spør om et av grunnlovsforslagene egentlig er et forsøk på å stramme inn abortloven. Foto: Torbjørn Berg / DagbladetVis mer

«Ethvert menneske har en iboende rett til liv»

Det mener Foss, Anundsen og Lundteigen. - De sår tvil om abortloven, mener Helga Pedersen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Helga Pedersen (Ap) holdt mandag et innlegg under debatten om grunnlovsforslag som omhandler retten til liv.

- Et forsøk på innstramming? Pedersen reagerer på forslaget Per-Kristian Foss (Høyre), Anders Anundsen (FrP) og Per Olaf Lundteigen (Sp) har fremmet. Forslaget fra de tre starter med «ethvert menneske har en iboende rett til liv».

- Hva ligger i begrepet «iboende rett til liv»? Når skal denne iboende retten inntre? Er dette egentlig et forsøk på å stramme inn rammene for abortloven?, spør Helga Pedersen.

I debatten fikk hun ikke svar på hva som ligger i begrepet iboende rett til liv.

- Jeg fikk ikke svar på hva som ligger i begrepet, men jeg håper at de kan avklare det i fortsettelsen. Det er viktig å være å være veldig presis når det gjelder en endring i grunnloven, sier Pedersen.

- Viktig å unngå tvil Pedersen sier grunnen til at hun stiller disse spørsmålene er at Høyre i sitt framlagte forslag til partiprogram tar til orde for å endre og stramme inn abortloven. Hun sier at hun er sikker på at det å ta abort er en av de vanskeligste avgjørelsene en kvinne kan bli stilt overfor, men at det er den det gjelder som er best kvalifisert til å ta avgjørelsen.

- Derfor mener jeg det er svært viktig at vi unngår tvil om abortlovens framtid når vi diskuterer grunnlovsforslagene, sier Pedersen.

Pedersen mener forslaget fremmet av Martin Kolberg, Marit Nybakk, Jette F. Christensen, Hallgeir H. Langeland og Trine Skei Grande er det mest presise.  

- Jeg ønsker å gi min støtte til forslaget som sier at ethvert menneske har rett til liv fra fødselen. Det mener jeg er det mest presise, da vil det ikke herske noen tvil om retten til abort i forhold til bestemmelsen i Grunnloven, sier Pedersen.

- Ikke et angrep på abortloven Per-Kristian Foss (H) mener at begrepet «iboende rett til liv» ikke er et angrep på abortloven.

- Dette er et forslag som støttes av alle i Lønning-utvalget. Ingen i utvalget mener at det skulle ligge noe angep på abortloven i det. Når Aps medlemmer i utvalget står bak forslaget regnet jeg med at det var akseptabelt for alle, sier Foss.

- Man har bevisst gått bort fra Krfs forslag som går på rett til liv fra unnfangelse, fortsetter Foss.

Han sier det har sin naturlige forklaring at Pedersen ikke fikk svar på hva «iboende rett til liv» betyr under gårsdagens debatt.

- Det er mye man ikke fikk svar på, det var en debatt om 50 forslag. Men dette forslaget er ikke et angrep på abortloven eller dagens praksis, sier Foss.

IKKE ET ANGREP: Per-Kristian Foss mener at grunnlovsforslaget han har vært med på å fremme ikke er et angrep på abortloven. Foto: Agnete Brun / Dagbladet
IKKE ET ANGREP: Per-Kristian Foss mener at grunnlovsforslaget han har vært med på å fremme ikke er et angrep på abortloven. Foto: Agnete Brun / Dagbladet Vis mer