Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Etikk koster Oljefondet fem milliarder kroner i år

Oljefondet nektes å eie aksjer i selskaper i enkelte selskaper der staten både er kunde og leverandør.

 Leverer til forsvaret:  Lockheed Martin skal levere F-35 Joint Strike Fighter til luftforsvaret, men Oljefondet nektes å eie aksjer i selskapet. Foto: Reuters
Leverer til forsvaret: Lockheed Martin skal levere F-35 Joint Strike Fighter til luftforsvaret, men Oljefondet nektes å eie aksjer i selskapet. Foto: Reuters Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Finansavisen): Staten kjøper av dem. Staten selger til dem. Men Statens pensjonsfond utland, Oljefondet, får ikke investere i dem, skriver Finansavisen.

Det dreier seg om de seks amerikanske våpenprodusentene Honeywell, Lockheed Martin, Raytheon, Northrop Grumman, Textron og Alliant Techsystems. De har den norske staten som kunde og halvstatlige Kongsberggruppen som leverandør.

Med krisen i Ukraina, terrorgruppen IS? herjinger og anarki i Libya, har aksjene i disse selskapene ifølge Finansavisen gått til værs. Siden våren 2013 har aksjene til Lockheed Martin, Raytheon og Northrop Grumman doblet seg og vel så det.

Sånt blir det penger av, men ikke for Oljefondet. Bare i år har de seks aksjene en samlet verdistigning på 19 prosent inklusive utbytte, i dollar. Målt i norske kroner er avkastningen 45 prosent, skriver Finansavisen.

Men Finansdepartementet har besluttet å utelukke disse aksjene, på anbefaling fra Etikkrådet som er oppnevnt av norske myndigheter.

Prislappen på denne etiske praksisen er omtrent 5 milliarder kroner bare i år, og tilsvarer således en tusenlapp pr. nordmann.

Den forbudte portefølje Totalt er 61 selskaper utelukket for Oljefondet av ulike etiske årsaker. Den største gruppen er tobakkselskaper, inklusive svenske Swedish Match, som produserer det lovlige produktet snus, skriver Finansavisen.

Oljefondet får således heller ingen glede av at nordmenn stumper røyken til fordel for snus.

Avkastningen i den forbudte porteføljen var 8,4 prosent ved utgangen av tredje kvartal. Pr. i dag er den 25 prosent. Til sammenligning var avkastningen i Oljefondets aksjeportefølje 7,3 prosent pr. tredje kvartal, og Finansavisen anslår den til 21 prosent pr. i dag, målt i norske kroner.

Men det er lite i forhold til amerikanske forsvarsaksjer der staten er både kunde og leverandør. De står ifølge avisen for det meste av meravkastningen i den forbudte porteføljen.

Flere nyheter Andresen skal lede oljefondets etikkråd
Oljefondet bruker kryptering mot overvåking
Svensker kaster ut Oljefond-favoritt

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media